Tarot oma

Niet iedereen heeft een tarot oma. Ik wel. En hoewel ik inmiddels enkele honderden tarot -en orakelkaarten bezit, ben ik nog nooit zó blij geweest met een kaartendeck als met dat allereerste tarotspel dat ik in 1987 van mijn oma kreeg.

Omdat ik als kind al regelmatig werd geconfronteerd met gesprekken over paranormale verschijnselen, voorspellende dromen, geesten, gidsen en andere zaken waar een zweem van mystiek omheen hing, ging mijn interesse in mijn vroege jeugd al snel uit naar boeken over mysterieuze onderwerpen.

Als jong meisje van een jaar of tien las ik dan ook graag Debby’s en Tina’s; stripboeken waarin heksen, waarzegsters en zigeunerfamilies dikwijls een belangrijke rol speelden.

De woonwagens, de realistisch getekende kampvuren, waarzegtenten, glazen bollen, amuletten, kaarsen en andere spirituele ornamenten en accessoires, ik hield ervan. En nog steeds.

Speelkaarten

Enkele jaren later kreeg ik stukje bij beetje ook meer belangstelling voor tarot, astrologie, droompsychologie en edelstenen. Samen met mijn vriendin Monique die mijn interesse in het mystieke deelde, bracht ik meerdere malen per week een bezoek aan de plaatselijke bieb waar we stapels boeken leenden over allerlei esoterische onderwerpen.

Inmiddels hadden we ook het maandblad Club ontdekt waar achterin altijd de rubriek ‘Uit het duister’ stond. Over geesten oproepen, spookverschijnselen en andere enge dingen die we helemaal geweldig vonden.

Toen Moniques ouders een videorecorder kochten waren we niet meer alleen regelmatig in de bieb te vinden maar werden we ook kind aan huis in de videotheek. Bij de griezelafdeling uiteraard.

Op mijn veertiende wilde ik dolgraag leren toekomst voorspellen met tarotkaarten. Niet alleen had ik deze spannende kaarten regelmatig voorbij zien komen in mijn geliefde stripboeken, ook mijn oma had thuis een pak van zulke kaarten liggen. Een versleten kartonnen doosje met daarin grote witte kaarten waar op de rug een ankh stond afgebeeld.

Ook had mijn oma een boek waarin stond hoe je kon leren kaartleggen met speelkaarten. Voor ze mij daadwerkelijk de felbegeerde tarot wilde leren adviseerde ze me eerst te oefenen met de huis, tuin en keuken speelkaarten waar we ook gewoon mee pestten of andere kaartspelletjes mee deden wanneer ik bij haar was.

Veel minder spannend dan de heuse ‘Tina-en-Debby-kaarten’ maar als tiener met heel veel vragen omtrent liefde en vriendschappen natuurlijk ook niet bepaald onaantrekkelijk.

Al snel had ik de smaak te pakken en kon ik het kaartleggen niet meer laten. Spelenderwijs werd ik er steeds beter in en mocht ik het boek van mijn oma mee naar huis nemen zodat ik het orakel kon raadplegen wanneer ik maar wilde hetgeen ik dan ook voortdurend deed. Niet alleen voor mezelf maar ook voor Monique en mijn andere vriendinnen.

Tarot

Een paar weken voor mijn 15e verjaardag toen ik inmiddels al ruim een half jaar aan het stoeien was met mijn pakje speelkaarten, vond oma dat ik genoeg inzet had getoond en was ik volgens haar klaar voor ‘het echte werk’. Voor mijn verjaardag kreeg ik the Rider Waite Tarot. Dezelfde kaarten als mijn oma had.

De geur van het geplastificeerde karton, de kleurige illustraties, het grote formaat kaarten die ik met één hand net aan kon omsluiten; dit klassieke tarot deck is tot nu toe nog steeds één van mijn mooiste verjaardagscadeaus ooit.

Op het moment dat ik de kaarten voor het eerste echt goed kon bekijken begreep ik wel dat ze me hier destijds niet direct had mee willen confronteren. Vooral de zwaarden kaarten zijn niet bijster geschikt voor een debuterende, minderjarige tarotist.

Natuurlijk kon ik best wat hebben, ik keek immers ook graag griezelfilms maar wanneer je de zwaarden tien trekt in de wetenschap dat het ook echt over jou gaat kun je als jong meisje toch schrikken.

Ook als je De Dood of De Duivel trekt zonder dat je de symboliek erachter kent, is dit niet echt iets om blij van te worden.

Omdat ik al gewend was aan het voorspellen met speelkaarten kon ik nu beter begrijpen dat ook de gewelddadige afbeeldingen voornamelijk symbolisch waren bedoeld.

Ze bracht de schoppen kaarten in verband met de zwaarden kaarten, de klaveren met de staven, de bokalen met de harten en de pentakels met de ruiten.

Ik bekeek alle kaarten aandachtig en luisterde naar de verhalen die mijn oma vertelde over de betreffende afbeeldingen. Ook legde ze me uit dat de boze kaarten lang niet altijd negatief zijn.

Juist omdat je hiermee je eigen donkere kanten kunt leren herkennen waardoor je er ook daadwerkelijk iets aan kunt veranderen, kunnen zelfs de duister ogende kaarten van de tarot toch verrassend goed voor je uitpakken.

Stampen

Mijn oma legde me uit dat het bij het kaartlezen belangrijk was de betekenissen van alle kaarten uit het hoofd te kennen. Wanneer je bij elke kaart eerst in je boek moet kijken zou dit namelijk je intuïtie blokkeren. Om de kaarten goed met elkaar in verband te kunnen brengen was het beter om in één oogopslag het hele legpatroon te overzien dan alles kaart voor kaart te bekijken.

Aan mij de taak dus om zo snel mogelijk de 78 tarotkaarten uit het hoofd te leren. Omdat ik dit nog best lastig vond ontwikkelde ik zelf een manier om het mezelf zo makkelijk mogelijk te maken.

Het leek me handig om gewoon maar bij de eerste serie kaarten te beginnen: Zwaarden één tot en met tien. Ik begon bij Zwaarden Aas. Ik bekeek de kaart aandachtig en las de betekenis in het boek. Daarna las ik in het boek de betekenis van Zwaarden twee en zo door tot en met Zwaarden tien.

Vervolgens pakte ik Zwaarden Aas er weer bij. Dit keer zonder boek. Ik probeerde me te herinneren wat de kaart betekende en deed daarna hetzelfde met Zwaarden twee en drie.

Eenmaal bij Zwaarden vier gekomen wist ik het niet meer. Ik pakte het boek er weer bij, las de betekenis van Zwaarden vier, legde het boek weer weg en begon weer van voren af aan bij Zwaarden Aas. Toen ik alle tien de Zwaarden kaarten uit mijn hoofd kende, begon ik met de Staven serie. Ouderwets ‘stampen’ dus. Zoals ik ook ooit de tafels had geleerd.

Again and again and again and again…

Op deze manier  doorliep ik alle Zwaarden, Staven, Bokalen en Pentakels kaarten en tenslotte de de hofkaarten en de sleutelkaarten.

Telkens wanneer ik een kaart niet meer wist begon ik weer helemaal van voren af aan tot ik de betekenissen van alle 78 kaarten in mijn hoofd had geprent, niet wetende hiermee de basis te leggen voor mijn eerste tarotboek dat 15 jaar later zou verschijnen…

Cursus

In 2004, toen ik inmiddels mijn eigen tarotpraktijk aan huis had en zo’n vijftien jaar ervaring had als tarotiste, kreeg ik van diverse mensen te horen dat zij ook graag de tarot zouden willen leren, maar dat ze het zo moeilijk vonden. Vooral het uit het hoofd leren van de kaarten bleek voor veel tarot liefhebbers een probleem.

Hierdoor geïnspireerd besloot ik een tarot cursus te ontwikkelen. Als ik het mezelf als 15 jarig meisje had kunnen leren, zou het voor volwassenen toch helemáál niet zo moeilijk moeten zijn?

In de cursus leerde ik de mensen kennis maken met de methode waarmee ik zelf destijds alle 78 tarot kaarten uit het hoofd had geleerd. Bij elke kaart noteerde ik ook drie ezelsbruggetjes die het hen nog makkelijker zouden maken om alle betekenissen te onthouden. Inmiddels had ik ook mijn eerste tarot website gelanceerd.

Hierop bood ik bij wijze van test, om te kijken of online readings net zo goed werkten als persoonlijke consulten,  gratis e-mail en MSN consulten aan en had ik voor de liefhebber geheel gratis deze tarot cursus online gezet.

Toen ik hier verrassend veel positieve reacties op kreeg besloot ik een kans te wagen bij een uitgeverij. Op internet zocht ik naar een uitgever die vooral boeken van spirituele aard in zijn fonds had. De eerste uitgeverij die ik tegen kwam was uitgeverij Schors in Amsterdam.

Ik haalde de cursus offline, printte alle pagina’s netjes uit en stuurde het per post in een grote envelop naar de afdeling ‘manuscripten’. De volgende dag werd ik direct door David Schors teruggebeld.

‘Wat een ontzettend leuk idee. Ik zou het graag willen hebben!’

Hiermee was De Tarot in het Kort – mijn eerste boekje – een feit. Omdat het boek inmiddels is uitverkocht, heb ik de basisbetekenissen weer terug online gezet. Wilt u toch liever het boekje aanschaffen waarin ook alle ezelsbruggetjes vermeld staan, is dit alleen nog als tweedehands exemplaar te koop.

De Tarot in het Kort

Update: Op veler verzoek is de herziene versie van De Tarot in het Kort inmiddels verkrijgbaar!

Bestellen is mogelijk via >BOL.com

Of rechtstreeks via de drukker >Probook.

 

Een leuk (gratis) online zigeuner orakel dat ik heb ontwikkeld op basis van de reguliere speelkaarten vindt u >HIER

 

Tarot blog >HOME

Persoonlijke blog >HOME