Wat is tarot? En waar komt het vandaan?

wat is tarot

Wat is tarot? De tarot is een kaartspel, bestaande uit 78 kaarten met afbeeldingen. Elke illustratie heeft zijn eigen verhaal. Sinds de dertiende eeuw is de tarot bekend in Europa. Waar het precies vandaan komt, heeft men nooit kunnen achterhalen. Er zijn meerdere theorieën over, maar niets is met zekerheid te zeggen.

Er zijn aanwijzingen dat de tarot uit Egypte afkomstig is, omdat er in de 19e eeuw hiërogliefen zijn ontdekt die overeenkomsten vertoonden met de afbeeldingen op de tarotkaarten.

Ook bestaat er een tempel in Egypte waar in een verborgen kamer twee rijen van 11 enorme schilderijen zijn ontdekt. Aangezien de Grote Arcana (de sleutelkaarten van de tarot) uit 22 kaarten bestaat is dit zeker opmerkelijk.

Er wordt ook gezegd dat de zigeuners die naar Europa trokken uit Egypte kwamen (‘Gypten’ of ‘Gypsies’) en dat zij de kaarten uit hun geboorteland hadden meegenomen, maar volgens de geschiedenisboeken komen de zigeuners oorspronkelijk uit India!

Leestip: Tarot gids

De tarotkaarten

De werkelijke herkomst van de kaarten achterhalen wordt ook bemoeilijkt doordat in de 14e eeuw de tarot in vele Europese landen werd verboden: de kaarten werden geassocieerd met de duivel en hekserij. In o. a. Frankrijk, Italië, Zwitserland en Duitsland werden vele kaartspelen vernietigd, wat niet heeft bijgedragen aan het terugvinden van de oorsprong van deze tot de verbeelding sprekende kaarten.

Voor mij geeft deze onzekerheid over de herkomst van de tarotkaarten juist een extra dimensie aan de mystiek die om het spel heen hangt. Niemand weet precies waar het spel vandaan komt of hoe het is ontstaan, maar wie ermee heeft leren werken, merkt al spoedig hoe de tarot in staat is ons te adviseren of waarschuwen.

En dat niet alleen, we zullen zelfs concluderen dat de antwoorden die we van de tarot mogen ontvangen, bijna altijd juist blijken te zijn! In het tarot blog leer ik u in een notendop alles wat u over dit bijzondere orakel dient te weten wanneer u ermee wilt leren werken.

De tarot bestaat uit 78 kaarten die antwoorden kunnen geven op alle soorten vragen. Deze 78 kaarten zijn verdeeld in twee hoofdstukken: de Grote Arcana en de Kleine Arcana. Veel mensen die de tarot willen leren duiden en begrijpen haken hier af. Het woord ‘arcana’ is moeilijk en men weet niet wat het is. ‘Laat maar’, wordt er dan gedacht en dat is jammer.

Als we het woord ‘arcana’ vervangen door ‘geheimen’, klinkt het al een stuk minder ingewikkeld. ‘Arcanum’ is namelijk niet meer dan het Latijnse woord voor ‘geheim’ (in het meervoud ‘geheimen’, dus ‘arcana’). Er zijn dus kaarten die staan voor de grote geheimen (Grote Arcana) en kaarten die staan voor de kleine geheimen (Kleine Arcana).

De Grote Arcana

De Grote Arcana bestaan uit 22 kaarten, die ook wel ‘sleutelkaarten’ of ‘troefkaarten’ worden genoemd. Deze kaarten staan voor de grote en belangrijke veranderingen of gebeurtenissen in ons leven. Alle kaarten van de Grote Arcana zijn genummerd (van 0 tot 21) en hebben een naam, bijvoorbeeld: 1. De Magiër, 15. De Duivel, 17. De Ster, 21. De Wereld, etc.
De nummering wordt op de kaarten meestal aangegeven in Romeinse cijfers: I, II, III, IV, V, etc.

De Kleine Arcana

De Kleine Arcana staat voor de kleinere gebeurtenissen in ons leven, de dagelijkse beslommeringen, onze kleine verdrietjes,  twijfels, verliefdheden, onenigheden, etc. Situaties waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben.

De 56 kaarten van de Kleine Arcana bestaan uit vier series (Zwaarden, Staven, Bekers en Pentakels) van elke 14 kaarten: tien genummerde kaarten (van 1 tot en met 10), dit zijn de zogeheten getalkaarten, en vier hofkaarten, namelijk Schildknaap, Ridder, Koningin en Koning.

Deze kaarten zijn op alle mogelijke vragen te betrekken, maar bij algemene readings waarbij geen specifieke vraag wordt gesteld is dit de gebruikelijke gang van zaken:

Zwaarden
Deze 14 kaarten hebben betrekking op de ratio, het denken, het nemen van beslissingen, het oplossen van problemen of conflicten.

Staven
Deze 14 kaarten hebben betrekking op actie ondernemen, wat is verstandig om wel of niet te doen?

Bekers (ook wel Bokalen of Kelken genoemd)
Deze 14 kaarten hebben betrekking op vriendschappen en relaties, gevoelens en emoties.

Pentakels (ook wel Pentagrammen of Munten genoemd)
Deze 14 kaarten hebben betrekking op de materie, de carrière en de financiën.

Sommige afbeeldingen op de kaarten schrikken af. Neem bijvoorbeeld de vaak donkere en lugubere tekeningen van de kaarten van de serie Zwaarden, of sommige kaarten van de Grote Arcana, zoals De Dood, De Duivel en De Toren.

Toch hebben al deze kaarten min of meer een positieve betekenis, ook hierover vindt u meer informatie in dit tarot blog. Neem de tijd om u er een klein beetje in te verdiepen en u hebt er een vriend voor het leven bij: de tarot!

Leestip: Studieboek Tarot

 

Tarot blog >HOME