Hoe werkt tarot?

Hoe werkt de tarot

Hoe werkt tarot? Voorheen geloofde ik dat we bij een tarot reading tijdens het ‘blind’ kiezen van de kaarten, intuïtief de juiste kaarten uit het tarotdeck wisten te pakken. Het verwonderde mij dan ook zeer dat de kaarten die ik zelf of mijn cliënten pakten, vrijwel altijd van toepassing waren op de persoon in kwestie of op de vraag die van te voren was gesteld.

Nu ik meer heb geleerd over psychologie, weet ik dat het niet de intuïtie is die ons (blind) naar bepaalde kaarten leidt, maar dat de afbeeldingen op de kaarten – pas nadat deze worden omgedraaid – de intuïtie prikkelen. De intuïtie wordt dus pas aan het werk gezet op het moment dat de kaart wordt bekeken.

Omdat iedereen in de loop der jaren andere ervaringen heeft opgedaan en er om die reden bij iedereen dus ook andere herinneringen in het onderbewustzijn staan opgeslagen, reageert iedereen anders op een bepaalde afbeelding. Laat tien mensen afzonderlijk naar dezelfde kaart kijken en ze zien er allemaal iets anders in.

Voor het duiden van de kaarten bestaan weliswaar richtlijnen, de zogenaamde basisbetekenissen, maar feit blijft dat iedereen iets anders in de afbeeldingen waarneemt. Ik raad iedereen die met de tarot wil leren werken dan ook aan om vooral naar zijn eigen gevoel te luisteren bij het interpreteren van de kaarten. Op deze manier zijn de eigen persoonlijke interpretaties dus ook nooit ‘fout’. Immers, wat u in de kaarten ziet, strookt met het gevoel dat deze u geven en andersom; wat u voelt is wat u erin ziet.

Welk tarotdeck kiest u?

Hoe werkt de tarot?

Nogmaals; de afbeeldingen op de kaarten triggeren als het ware het onderbewustzijn. Ze geven u een bepaald gevoel over bepaalde onzekerheden, twijfels, angst, verdriet of zelfs (onderdrukte?) boosheid, waar u op dat moment mee rondloopt.

Dit is te vergelijken met de vlekken van de Rorschachtest die de psychiater of psycholoog zijn cliënten laat zien en waar ook iedereen al naar gelang zijn eigen ervaringen, iets anders in ziet.

Deze inktvlekkentest is gebaseerd op de menselijke neiging om emoties te projecteren op voorwerpen of vormen (in dit geval dus op vlekken).

Iemand die ooit een traumatische ervaring heeft gehad, zal waarschijnlijk iets anders in een vlek zien dan iemand die een dergelijke ervaring niet heeft gehad. Dit vanwege het feit dat ons brein altijd op zoek is naar herkenning. Naar dingen uit de omgeving (of op afbeeldingen) die ons doen denken aan iets wat we al eens eerder hebben gezien.

Onderbewustzijn en intuïtie

Bij de vlekkentest probeert de psycholoog of psychiater aan de hand van de interpretaties van de cliënt diens diepere persoonlijke karaktertrekken en impulsen te begrijpen. De reden waarom hij de persoon in kwestie niet gewoon vraagt hoe hij zich voelt of waar hij mee zit, is omdat mensen zich over het algemeen niet volledig bewust zijn van de manier waarop zij denken en handelen, laat staan waarom zij dit doen.

Bepaald gedrag is er (wellicht na een gebeurtenis in het verleden) in de loop der jaren simpelweg ingeslopen. De persoon in kwestie is zich hier waarschijnlijk niet eens van bewust, net zomin als dat hij zich ervan bewust is of hij dit gedrag vertoont om zichzelf te beschermen of juist om iets af te reageren.

Het spontaan een reactie ‘moeten’ geven op bepaalde vlekken of andere afbeeldingen kan hierbij meer duidelijkheid scheppen en het onbewuste bewust maken.

Zo ook bij het zien van een tarotkaart. Dit omdat het onderbewustzijn direct reageert op iets dat je ziet en hierdoor het onbewuste weer bewust gemaakt wordt. Deze ‘verplichte’ reactie onderdrukt ook de (al dan niet bewuste) neiging van de ondervraagde om zich anders voor te doen dan hij is, of om een antwoord te forceren op basis van wat hij denkt dat de vraagsteller van hem wil horen.

De tarot confronteert u met uzelf, daarom zijn de antwoorden die u middels deze bijzondere kaarten krijgt ook (bijna) altijd juist. De tarot spreekt de taal van uw onderbewustzijn.

Tarot consult door iemand anders

Laat u uw tarotkaarten door iemand anders lezen, ook dan gebeurt dit op basis van het Forer-effect. Wat de tarotist in uw kaarten ziet en hoe hij of zij de kaarten voor u interpreteert, zult u ook op uw eigen situatie betrekken. De tarotreader zal u aan de hand van de kaarten vragen stellen waardoor er een gesprek op gang komt en de ontbrekende puzzelstukjes uiteindelijk als vanzelf op hun plek zullen vallen. Dat is het moment waarop u als cliënt de antwoorden op uw vragen zult ontvangen.

Leestip: Toen ik zelf als meisje van 15 de tarot van mijn oma leerde, heb ik als aanvulling ontzettend veel gehad aan de boeken van Hajo Banzhaf. De onderstaande boeken zijn dan ook echte aanraders voor degenen die meer willen weten over tarot en er ook direct mee aan de slag willen gaan.

De Tarot van A tot Z

Tarot Duidingen

Werken met de Tarot

Met de tarot op pad

 

Tarot Blog >HOME.

Psyche Blog>HOME.