Pop astrologie, horoscopen in de media

Pop astrologie, afgekort ‘populaire astrologie’ (net als bij pop muziek) is de vorm van astrologie die voor de media wordt gebruikt. Pop astrologie werd ook wel ‘kranten astrologie’ genoemd, al is dit allang niet meer de juiste benaming. Horoscopen vinden we inmiddels ook terug in magazines, glossy’s, websites, apps en noem alles maar op.

Pop astrologie is een vereenvoudigde versie van de originele, uitgebreide astrologie. Waar bij de oorspronkelijke vorm van astrologie rekening wordt gehouden met alle planeten en aspecten in de radix (geboortetekening) kijkt de astroloog bij pop astrologie alleen naar het teken waar de zon in staat.

Deze manier van (algemene) horoscopen maken is ontstaan in 1930.

Kranten astrologie

De astroloog R.H Naylor voorspelde middels astrologie de crash van het R101-luchtschip in het Franse Beauvais. Dit maakte zoveel indruk dat hij door de krant ’the Sunday Express’ werd benaderd om een voor iedereen begrijpelijke astrologische column te schrijven. Hij maakte een geboortehoroscoop van de destijds pasgeboren prinses Margareth (Windsor) die zo insloeg bij de lezers dat ook andere kranten astrologische columns gingen plaatsen.

De volgende stap was een astro column die voor iedereen leuk en interessant zou zijn met als gevolg dat Naylor de zonneastrologie, oftewel krantenastrologie ontwikkelde waarmee hij voor elk sterrenbeeld een voorspellend stukje schreef. Hierbij beperkte hij zich alleen tot de sterrentekens Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman en Vissen.

Bij het doen van voorspellingen bekeek hij welke planeten er op dat moment in de kosmos in de sterrentekens stonden en baseerde hier de vooruitzichten voor de betreffende sterrenbeelden op.

Wat niet veel mensen weten is dat het sterrenteken waar de zon in staat op jouw geboortetekening, bepaalt welke sterrenbeeld je bent. Stond op het moment van jouw geboorte de zon in Ram, dan ben je een Ram. Stond de zon op het moment dat je geboren bent in Stier, dan is je sterrenbeeld Stier.

Was iemand bijvoorbeeld sterrenbeeld Boogschutter en stond Venus (planeet van liefde en gevoel) in het heden in dit sterrenteken, dan zouden de Boogschutters die week liefdevolle gebeurtenissen kunnen verwachten en een scherpe intuïtie hebben. 

Pop astrologie, horoscopen voor de media

Er wordt mij vaak gevraagd hoe ik de horoscopen voor de media schrijf. Ik doe dit op bijna dezelfde manier als astroloog Naylor alleen betrek ik zelf ook de aspecten erbij.

Dit maakt het voor mij net iets minder oppervlakkig al is het natuurlijk nog steeds niet te vergelijken met een traditionele geboortehoroscoop.

  • Ik kijk dus naar welke planeten er op dat moment in de sterrentekens (sterrenbeelden) staan.
  • Ik kijk welke aspecten deze planeten maken met andere planeten.

Laten we even bij het eerder genoemde voorbeeld blijven. Liefdesplaneet Venus in sterrenbeeld Boogschutter.

Volgens de pop astrologie zou dit betekenen dat de Boogschutters die week liefdevolle gebeurtenissen kunnen verwachten en een scherpe intuïtie hebben.

Maar…

Maakt de planeet Venus op dat moment een sextiel met Mercurius (planeet van communicatie en het leren), dan zou ik daar nog aan kunnen toevoegen dat het een vrolijke week wordt waarbij er veel zal worden gecommuniceerd met geliefden en er weinig kans is op ruzie. 

Alle horoscopen in de media hetzelfde

Een andere vraag die ik vaak krijg is: ‘Maar je maakt voor meerdere bladen en websites de horoscopen. Staat dan overal hetzelfde in?’

Nee.

&C wil graag een horoscoop uitsluitend over de liefde. Porterenee wenst een horoscoop die alleen over geldzaken gaat en voor de Telegraaf schrijf ik een wat meer uitgebreide horoscoop met de onderwerpen liefde, financiën, werk en een persoonlijk advies.

En zo zijn er nog enkele opdrachtgevers waar ik voor schrijf die verschillende voorkeuren hebben. Ook geluk en gezondheid zijn veelgevraagde thema’s. Bij jaarhoroscopen komen hier vaak de onderwerpen gezin, familie en vriendschap bij.

Daarbij speelt de ’tone of voice’ ook een belangrijke rol.

&C heeft een wat jonger publiek dat waarde hecht aan hier en daar een maf woord of een suffe grap, iets waar ik bij een serieuze krant als de Telegraaf natuurlijk niet mee hoef aan te komen. Alleen daarom al is de invulling van de horoscopen voor elk medium anders.

Hoe de planeten er op elke dag bij hangen zoek ik steevast op in mijn >Astrologie agenda

 

Astrologie blog >HOME.