Slank zijn geen garantie voor goede conditie, tip van de week 36

Slank zijn geen garantie voor goede conditie, tip van de week 36

Slank zijn is geen garantie voor een goede conditie. Veel mensen denken dat de conditie het zelfde is als  uithoudingsvermogen, maar… er komt meer bij kijken.

Conditie is eigenlijk een ander woord voor de algehele lichamelijke toestand. Niet te verwarren met gezondheid, want iemand die fysiek gezond is kan ook best een slechte conditie hebben!

Natuurlijk is het uithoudingsvermogen een goede graadmeter om de lichamelijke conditie te kunnen bepalen. Immers, als je lang achter elkaar kunt bewegen/sporten heb je een  goed uithoudingsvermogen en dus een goede conditie. Maar een goede lichamelijke conditie bestaat uit meerdere factoren.

Neem bijvoorbeeld het hart, de longen, de bloedsomloop en de spieren. Wanneer hart, longen, en spieren in goede conditie zijn en de bloedsomloop goed functioneert, zul je bij langdurige lichaamsbeweging niet snel moe worden.

Hart: Wanneer je een slechte conditie hebt zal je hart bij de minste of geringste inspanning harder moeten gaan werken waardoor je hartslag verhoogt en je dus eerder moe wordt, buiten adem raakt en moet stoppen met bewegen omdat je hart het anders niet meer kan bolwerken.

Longen: Wanneer je hart harder moet gaan werken zal het ook meer moeite hebben om bloed naar je longen te transporteren zodat deze voldoende zuurstof kunnen blijven opnemen tijdens de krachtsinspanning. Je raakt dus ‘buiten adem’. Wanneer je conditie heel erg slecht is zul je al bij de kleinste inspanning (bijvoorbeeld licht huishoudelijk werk) snel buiten adem raken.

Bloedsomloop: Wanneer je meer sport, zal je hart in betere conditie geraken en meer bloed naar de longen kunnen transporteren, waardoor de longen weer meer zuurstof kunnen opnemen en dit ook weer zullen doorgeven aan het bloed. De bloedsomloop is dus eigenlijk ons innerlijke ’transportsysteem’.

Spieren: Ook je spierkracht speelt een belangrijke rol in je algehele conditie. Zwakke (en stijve!) spieren zullen niet veel prestaties kunnen leveren. Je zult dus ook eerder moe zijn wanneer je niet voldoende spierkracht hebt want onze spieren leveren ons de energie die we nodig hebben om goed te kunnen bewegen en om aan sport te kunnen doen. Tijdens het sporten hebben de spieren veel zuurstof nodig en ook dit wordt bewerkstelligd via de bloedsomloop.

Lichaamsbeweging belangrijk voor de conditie

Wanneer je regelmatig aan lichaamsbeweging doet, went je lichaam hieraan en versterk je hiermee je hart, longen en je spieren en bevordert dit de bloedsomloop waardoor je lichamelijke conditie aanzienlijk zal verbeteren.

Het zal ook je botten en gewrichten ten goede komen, want iemand die veel en regelmatig beweegt heeft ook veel minder kans op blessures (rug, knieën, enkels) of spierpijn. Hoewel ‘conditie’ niet hetzelfde is als ‘gezondheid’ staat een  goede conditie zeker wel  in verband met een goede gezondheid.

Een goede conditie telt zelfs zwaarder dan alleen slank zijn, want slanke mensen die niet aan sport doen en een slechte conditie hebben lopen meer gevaar ziek te worden dan een zwaarder iemand die wél aan sport doet en een goede conditie heeft!

Slank zijn is dus niet per definitie een garantie om gezond te blijven. Een goede conditie helaas ook niet, maar het verkleint zeker wel de kans op hart en vaatziekten, een te hoge bloeddruk, botontkalking, overgewicht, suikerziekte en naar het schijnt zelfs verschillende soorten kanker.

Iemand die slank is en rookt en/of regelmatig veel alcohol drinkt en niet aan sport doet kan dus lichamelijk in veel slechtere conditie zijn dan iemand met overgewicht die niet rookt en geen alcohol drinkt. Het gewicht is dus zeker niet altijd een graadmeter om iemands conditie (en gezondheid) te bepalen!

Wie zich goed in zijn vel voelt (goede conditie) voelt zich ook beter en straalt dit naar buiten toe uit waardoor hij er automatisch  ook beter uit ziet. Wanneer je lichaam geen conditie heeft zal het de voedingsstoffen die het per dag binnenkrijgt ook niet goed weten om te zetten in energie.

Je kunt dus gezond eten, maar zonder aan lichaamsbeweging te doen zul je nooit echt fit worden, zeker niet als je hierbij ook nog eens de hele dag zit, regelmatig alcohol drinkt en/of rookt.

De symptomen van een slechte conditie zijn onder andere:

  • Snel moe / weinig energie
  • Kortademigheid
  • Slapeloosheid
  • Overgewicht
  • Hartkloppingen en andere hartklachten
  • Weinig weerstand

 

Deze week mag je jezelf ook wegen! Klik >HIER voor handige weeg -en meettips.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME