Afslanken: doelstelling en beloning

afslanken doelstelling en beloning

Afslanken begint met een doelstelling, gevolgd door een beloning. Voor je begint met afvallen is het belangrijk om voor jezelf een doel te stellen.

Hoeveel wil je afvallen?  En wat zou je graag willen doen wanneer je je streefgewicht hebt bereikt, wat je al jaren niet hebt gedaan (of misschien wel nooit hebt gedaan)?

Wat zal je beloning zijn als je je doel hebt bereikt?

Voor de dames: hairextensions, een little black dress, een tattoo, een navelpiercing, mooie lingerie, acryl nagels, een zonnebank, een complete schoonheidsbehandeling, permanente make-up, een professionele foto-sessie, of  toch iets anders?

Of voor de heren: een mooie nieuwe spijkerbroek, een slim fit T.shirt van je favoriete merk, een hoodie die maar tot maat (?) gaat waardoor je deze nu niet past, een goed zittend pak? Of…?

Noteer voor jezelf wat jouw doelstelling is. Hoeveel wil je afvallen? En waarmee ga je jezelf belonen wanneer het is gelukt?

Knip een plaatje uit een tijdschrift van hetgeen je graag wilt en plak dit in een schrift c.q. werkboek zodat je er zo nu en dan naar kunt kijken op momenten dat je het even moeilijk hebt.

Wanneer je weer verlangt naar een zak chips of reep chocola, kijk dan naar het plaatje en bedenk je wat belangrijker is. Kies je voor heel even genieten op de korte termijn gevolgd door een rotgevoel of ga je voor je lange termijn doelen met als gevolg een blijvend goed gevoel?

Je volproppen en te zwaar blijven of volhouden en straks je doel bereiken en weer fit en gezond zijn en  alle leuke kleding kunnen dragen waar je al die jaren niet meer in paste?!

Wat ook soms een goede stimulans kan zijn is om aan de binnenkant van het kastje waar je je koekjes en snoepjes bewaart een foto van jezelf te plakken die je werkelijk verschrikkelijk vindt.

Een onflatteuze foto waarop duidelijk te zien is dat je te zwaar bent. Iedere keer als je een koekje of snoepje wilt pakken word je geconfronteerd met deze foto.

Heb je dan nog steeds behoefte om te snoepen? Of kies je dan toch liever voor een lekker fris, zoet, sappig stukje fruit? Of een handje verse noten? Of een schaaltje magere yoghurt met verse aardbeien? Vooruit, een stukje pure chocolade mag! Bekertje melk erbij, heerlijk!

Beloning

Natuurlijk hoef je niet te wachten tot je 10 of 20 kilo (al naar gelang wat  jouw streef gewicht is) bent afgevallen voor je iets leuks voor jezelf kunt gaan kopen.

Persoonlijk vind ik dat iedere vijf kilo die je afvalt een mijlpaal is, want: vijf kilo gewichtsverlies is een hele kledingmaat!

Bovendien is het beter om te proberen vijf kilo per keer af te vallen dan ineens twintig kilo! Dat is haast niet te overzien. Vijf kilo wel. En als je vijf kilo kwijt bent, ga je door met de volgende vijf kilo. Dat zijn er dan plotseling al tien!

Ik vind dus dat we onszelf best mogen belonen na iedere vijf kilo gewichtsverlies. Beloon jezelf echter niet met (verkeerd) eten. Een beloning moet ook daadwerkelijk goed zijn voor je, bijdragen aan je goede zelfbeeld. Een vette hap, hoewel lekker op zijn tijd, is mijns inziens geen goede beloning. Dat is meer een lekkere ‘zonde’ tussendoor.

Noteer voor jezelf wat je graag zou willen hebben als beloning wanneer het je gelukt is vijf kilo af te vallen. En wat als je nog eens vijf kilo afvalt! Noteer jouw beloningen op onderstaande wijze in jouw eigen schrift.

Beloning vijf kilo gewichtsverlies:
Beloning tien kilo gewichtsverlies:
Beloning vijftien kilo gewichtsverlies:
Beloning twintig kilo gewichtsverlies:
Beloning vijf en twintig kilo gewichtsverlies:
Beloning dertig kilo gewichtsverlies:

Je hebt nu al een heleboel leuks om naar uit te kijken, en vijf kilo afvallen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Het is me vaak gelukt, alleen ik at ze er daarna ook telkens weer aan. Nu is het de kunst om door te zetten!

Begin gewoon met vijf kilo afvallen en als dat is gelukt doe je het gewoon nog een keer. En nog een keer. Net zolang tot je je streefgewicht hebt bereikt!

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME