Afslanken in de sauna een fabel?

afslanken in de sauna een fabel

Afslanken in de sauna een fabel? Ik ben groot liefhebber van de sauna en had alleen daarom al deze vraag graag met een volmondig ‘ja’ willen beantwoorden. Het antwoord op deze vraag is echter niet zo zwart wit. Het is namelijk ook niet ‘nee’.

Van het sauna-gebruik zelf val je niet direct af. Het enige dat je verliest na enige tijd in de sauna te verblijven is (transpiratie) vocht maar dit dien je direct erna weer aan te vullen door water, kruidenthee of vruchtensap te drinken.

Toch ondersteunt een regelmatige gang naar de sauna indirect in zeer lichte mate wel het afslankproces. Dit omdat tijdens de opwarming van het lichaam in de sauna een reinigingsproces op gang komt. Hierdoor komen afvalstoffen door het kunstmatige ‘koortseffect’ wat door de verhoogde temperaturen tot stand wordt gebracht, middels transpireren via de poriën naar buiten.

Tijdens het transpireren gaat de hartslag omhoog, waardoor je lichaam hard moet werken om weer af te koelen. Hierbij gaat de hartslag omhoog en verbrand je calorieën zoals je ook tijdens een stevige wandeling zou doen.

Tijdens intensief sporten slank je niet af dankzij het transpireren, maar doordat je middels inspannende activiteit vet verbrandt.

In de sauna is er geen sprake is van ‘verdamping’ na lichamelijke inspanning, maar slechts van warmte-afvoer in verband met de hoge temperatuur.

Wel verlies je via transpiratie afvalstoffen, dus het is zeker niet verkeerd om zo nu en dan even flink te zweten.

nb. Wie een betere conditie heeft zal minder snel transpireren omdat de hartslag van iemand die in goede conditie verkeert doorgaans lager is.

Wie gewend raakt aan sporten zal ook steeds later tijdens de training gaan zweten, dit is in de sauna niet anders. Hoe beter de conditie, hoe later het transpireren begint. Een warme douche van te voren en het drinken van twee glazen water helpt in dit geval om het zweten eerder op gang te brengen.

Persoonlijk vind ik het verblijf in de sauna een heerlijke manier van ontspannen, hetgeen me sowieso een geestelijke opkikker geeft.

Wil je echt precies weten welke ondersteuning de sauna je lichaam geeft, lees dan deze interessante artikelen over:

Lees >HIER meer over mijn eigen ervaring met de infraroodsauna thuis.

Ook interesse in de luxe van een eigen sauna? Klik op onderstaande link om de diverse mogelijkheden te bekijken. Een nieuwe éénpersoons infraroodsauna is er al vanaf € 650,00.

Sauna voor thuis

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME