Afslanken met thee, theeleuten tegen de vetcellen!

afslanken met thee

Afslanken met thee, begin vandaag nog met theeleuten tegen de vetcellen! Thee is namelijk de ultieme afslankdrank. Als je het goed aanpakt is afslanken met thee echt mogelijk! Het bevat geen calorieën, het stilt de honger, vult het vochtgehalte aan én drijft vocht af waardoor het oedeem tegengaat en afvalstoffen loost.

Toch, net als alle voedingsmiddelen geldt ook voor thee: overdaad schaadt.

Koffie bevat cafeïne. Thee ook, alleen wordt dit ’theïne’ genoemd. Beide stoffen zijn opwekkend, alleen bevat thee de helft minder opwekkende stof dan koffie. Koffie bevat per kop 75 mg cafeïne, thee slechts 30 mg cafeïne (theïne)

Als je wilt afslanken met thee kun je probleemloos 10 tot 12 kopjes per dag drinken.

Wil je toch liever minder theïne binnenkrijgen, kun je ervoor kiezen kruidenthee te drinken of groene of witte thee.

Anti oxidanten; wat doen ze?

Anti-oxidanten zijn in het kort uitgelegd, stoffen die ons lichaam beschermen en die we onder andere vinden in thee.

Wanneer ons lichaam alle taken uitvoert die het behoort te doen (ademhalen, verteren van voedsel, het reguleren van de lichaamstemperatuur en bloedsomloop, etc.) wordt zuurstof gebruikt. Net als in andere situaties waar zuurstof een rol speelt (bijvoorbeeld ijzer dat roest, papier dat vergeelt, fruit of vlees dat verkleurt) ontstaat er een zekere ‘oxidatie’ in ons lichaam. Hierbij  worden vrije radicalen gevormd.

Vrije radicalen zijn bijproducten van een normale stofwisseling. Het zijn kleine incomplete deeltjes (moleculen en atomen) die in ons bloed rondzwerven. Omdat ze incompleet zijn, gaan ze op zoek naar andere stofjes, moleculen en atomen, die hen kunnen completeren. Deze aanvullende stofjes proberen ze te vinden in ons DNA, onze cellen en ons weefsel. Vrije radicalen vallen zogezegd ons lichaam van binnenuit aan!

De aanval van vrije radicalen bevordert de veroudering van ons lichaam, tast bepaalde eiwitten aan en verhoogt het risico op kanker.

Antioxidanten gaan deze aanvallen tegen door de zoekende vrije radicalen van het stofje te voorzien waarnaar ze op zoek zijn zodat ze onze DNA, cellen en weefsel verder met rust laten om zo de schade te beperken.

  • Witte en groene thee bevatten minder theïne dan zwarte en rode thee en meer anti-oxidanten dan zwarte thee.
  • Zwarte thee bevat meer theïne dan witte en groene thee en ook minder anti-oxidanten dan groene en witte thee.
  • Rode thee bevat meer anti-oxidanten dan zwarte thee en meer theïne dan zwarte, groene en witte thee.

Van zwarte en rode thee zul je dus wat meer actiever/onrustiger worden als je hier gevoelig voor bent  (theïne heeft hetzelfde effect als cafeïne) dan van groene of witte thee. Zwarte en rode thee zijn daarom minder geschikt om s’avonds voor het slapen gaan te drinken.

Zwarte en rode thee drink je het best ’s morgens en vroeg in de middag. Groene en witte thee zijn meer geschikte drankjes voor later in de middag en ’s avonds.

afslanken met thee

Afslanken met zwarte thee

Eigenschappen: Bevat veel theïne en minder anti-oxidanten. Toch blijken volgens onderzoek de oxidanten die in zwarte thee zitten wel degelijk bij te dragen aan gewichtsverlies. Uit een proef met 111 personen bleek dat mensen die gedurende 3 maanden 3 kopjes zwarte thee per dag dronken meer afvielen en gewicht verloren rond de buik, dan mensen die ‘placebo thee’ dronken. Verder maakt zwarte thee actief, werkt het cholesterolverlagend en versterkt ’t het immuunsysteem.

Bereiding: Zwarte thee kan gezet worden met water dat net van de kook af is. Het is dan zo’n 95 °C. De thee moet zo’n 3-4 minuten trekken. Bij langer trekken kan de thee bitter worden.

Zwarte thee, in zakjes of als losse thee vind je >HIER

Afslanken met groene thee

Eigenschappen: Bevat weinig theïne, maar wel heel veel anti-oxidanten (tien keer zoveel als in zwarte thee!) en vitamine C. De krachtige anti-oxidanten gaan het dichtslibben van bloedvaten tegen wat de hoofdoorzaak van hart en vaatziekten en herseninfarcten is. Ook bevordert het de spijsvertering en versterkt het ons immuunsysteem. Groene thee versnelt de stofwisseling waardoor het lichaam meer energie verbruikt (zonder daarbij de hartslag te verhogen!) en… dus afslankt! Bovendien remt groene thee de opslag van vetzuren in vet cellen af (bron).

Bereiding: Bij het zetten van groene thee laat je het water zeven minuten afkoelen tot zo’n 70-80°C. Dit om er voor te zorgen dat de goede eigenschappen van de thee optimaal blijven en de anti-oxidanten niet verloren gaan. Laat groene thee 3-5 minuten trekken.

De afslankende werking van groene thee schijnt versterkt te worden door vitamine C. Eet na het drinken van groene thee dus een kiwi of sinaasappel, of drink een glas jus d’orange.

Afslank-boost: Voeg een stukje verse gember en een schijfje citroen toe aan je glaasje groene thee en het afslanken zal nog beter gaan.

Groene thee in zakjes of als losse blaadjes of gemengd met andere thee en kruiden als super afslank mix vind je >HIER

Afslanken met witte thee

Eigenschappen: Bevat weinig theïne, smaakt niet bitter, is goed voor de huid en rijk aan anti-oxidanten. Laboratoriumonderzoek toont aan dat het extract van witte thee de afbraak van vetcellen verhoogt en de vorming van nieuwe vetcellen verhindert (bron).

Bereiding: Witte thee wordt gezet met water van 70-80°C. (zeven tot tien minuten laten afkoelen) De thee kan wel 5-7 minuten getrokken worden afhankelijk van je smaak.  Hoe langer de thee trekt, hoe groter de hoeveelheid flavonoïden (anti-oxidanten).

Pure witte thee of witte thee gemengd met groene thee of andere natuurlijke metabolismeversnellers vind je  >HIER

Afslanken met rode thee (Pu Erh thee)

Eigenlijk is rode thee ook zwarte thee, maar deze kleurt wegens een speciale behandeling na het trekken rood.

Eigenschappen: Bevat soms veel of weinig theïne (hangt af van de bewerking), stimuleert de spijsvertering, ondersteunt het immuunsysteem en reguleert het cholesterol gehalte. Kan laxerend werken bij overmatig gebruik. Deze thee is zo samengesteld dat het je spijsvertering bevordert en vet afbrekend werkt (bron).

Bereiding: ‘Rode thee’ is dus eigenlijk zwarte thee, en kan dus met water bereid worden dat net van de kook af is, zo ongeveer  95 °C.

De echte Pu Erh thee vind je >HIER

TIP: Ben je fan van losse thee, dan is het fijn om je eigen theezakjes te maken met originele lege buideltjes. Deze vind je >HIER

Gaat je voorkeur toch uit naar een mooi theefilter? Deze vind je >HIER in diverse leuke en originele vormen.

Afslanken met thee, feit of fabel?

Is het nu echt waar dat je met thee kunt afslanken?

Ja en nee.

Ja, omdat thee de spijsvertering/vetverbranding stimuleert, de darmwerking bevordert en ook de darmen reinigt en ontslakt.

Nee, omdat, wanneer je gewoon door blijft snoepen en daarbij weinig tot niets aan lichaamsbeweging doet is het ‘vechten tegen de bierkaai’. De thee kan dan wel zorgen dat je spijsvertering sneller en beter werkt, maar als je daarentegen net zoveel calorieën naar binnen blijft werken heeft het totaal geen effect.

Geen enkele thee doet vetcellen verschrompelen of krimpen. Je zult deze echt eerst zelf met bloed, zweet en tranen moeten legen en verdampen!

Thee is de ultieme afslankdrank maar wel vooral als hulpmiddel en niet als wondermiddel.

Voor iedere theesoort geldt: één afgestreken theelepel thee per kop/glas.

HIER lees je meer over hoe alle thee afkomstig is van dezelfde plant maar op verschillende manieren wordt bewerkt.

Wil je meer weten over kruidenthee? Lees dan nog even verder onder de afbeelding.

Afslanken met kruidenthee

Afslanken met kruidenthee, kan dat ook? Jawel! Kruidenthee trek je van (keuken) kruiden of plantjes die in het wild groeien. Die hoef je niet zelf te plukken als je dit niet wilt, je kunt ze gewoon kopen bij de reformwinkel , ook zijn verscheidene soorten kruidenthee kant en klaar te koop, je hoeft er dan enkel gekookt water op te gieten en even te laten trekken.

Let op, in kruidenthee zit niet echt thee. Deze drank is getrokken van – de naam zegt het al –  kruiden! Het is geen thee, omdat er geen theebladeren in zitten. Je bereid het echter wel als thee, drinkt het ook als thee en kunt er ook mee afslanken als met gewone thee.

Kruidenthee bevat dus geen theïne, geen opwekkende stof en is geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor theïne en hier na een aantal koppen wat onrustig van worden.

Kruidenthee heeft ook vaak een genezende en/of ontspannende werking.

Basilicum: Goed tegen koorts,  hoesten, verkoudheid, hoofdpijn, verstopte (bij) holten, artritis, reuma.

Bergamot: Bevordert de spijsvertering

Brandnetel: Goed tegen bloedarmoede, botontkalking, gewrichtspijn, droge huid en droog haar. Werkt ook bloedstelpend, dus kan gedronken worden na (ernstige) verwonding.  Pluk brandnetels wel met handschoenen!

Citroenmelisse: Goed tegen depressies en spanningshoofdpijn, maar draagt ook bij aan een goede spijsvertering.

Dille: Helpt bij verstopping, bevordert de spijsvertering.

Duizendblad: Helpt tegen ontstekingen, spataderen, (ook aambeien) koude voeten (verstoorde bloedsomloop) en wekt het transpireren op bij koorts zodat de lichaamstemperatuur daalt.

Fenegriek: Het afkooksel van dit zaad helpt bij een verstoorde maag en bij menstruatiekrampen.

Gember: Kalmeert de maag, vermindert stress, versterkt het immuunsysteem, verbetert de doorbloeding en versnelt het metabolisme.

Ginkgo: In China worden de extracten van de bladeren van de Ginkgo Biloba-Boom al jaren gebruikt tegen geheugenverlies. Ginkgo-thee verbetert de doorbloeding in de hersenen en schijnt hetzelfde effect te hebben als dementie verlagende medicijnen. In combinatie met ginseng wordt het effect sterker.

Ginseng: Stimuleert het gehele lichaam.

Hysop: Helpt bij verkoudheid en geïrriteerde luchtwegen als hoesten, benauwdheid, CARA.

Kamille: Werkt kalmerend (ook op de spijsvertering) en is tevens  goed tegen vermoeidheid. Ook geschikt om mee te stomen bij verkoudheid of voorhoofdsholteontsteking. Goed tegen nachtmerries (voor het slapen gaan) hoofdpijn, kiespijn en menstruatiepijn.

Karwij: Het afkooksel van dit zaad gaat flatuelentie (winderigheid) tegen en bevordert de spijsvertering,

Lavendel: Werkt kalmerend, slaapverwekkend en brengt de zenuwen tot rust. Stopt diarree.

Munt: Helpt tegen menstruatiepijn, misselijkheid, braken en hoofdpijn. Heeft een verzachtende werking bij verkoudheid en keelpijn en kalmeert. Bevordert de spijsvertering en kan de eetlust opwekken.

Paardenbloem: Werkt ontgiftend (lever en nieren) Het bevordert de vochtafdrijving (urineren)  Soms wordt door het drinken van paardenbloem-thee kleine nierstenen uitgeplast!

Passiebloem: Het afkooksel van het blad werkt kalmerend  en helpt bij stress en nerveuze spanningen.

Rooibos: Bevordert de spijsvertering, voorkomt darmkrampen, werkt ontspannend en kalmerend en stimuleert de nierwerking waardoor afvalstoffen via de urine worden uitgescheiden.

Rozemarijn: Werkt tegen winderigheid (flatulentie) en kalmeert. Helpt bij griep en verkoudheid en reguleert de bloedsomloop en versterkt het zenuwstelsel.

Saffloer: Het afkooksel van de bloemen werkt koortsverlagend en bevordert transpiratie (afvloeien van afvalstoffen).

Salie: Het afkooksel bevordert de spijsvertering en verlicht klachten die gepaard gaan met de menopauze. Wie moeilijk de slaap kan vatten, kan sterke thee van salie met melk en honing proberen.

Spirea: Het afkooksel helpt tegen maagzuur en maagzweren.

St. Janskruid: Tegen depressiviteit, hoofdpijn, migraine, slapeloosheid, bedplassen, en voor herstel na ziekte. (Niet drinken wanneer je antidepressiva slikt!)

Tijm: Goed tegen verkoudheid en droge hoest. Bevordert de spijsvertering en de eetlust. Stopt diarree.

Valeriaan: Werkt ontspannend en tegen hartkloppingen, rusteloosheid, nerveuze onrust en angsten. Kan soms bloeddrukverlagend werken. (Niet drinken wanneer je antidepressiva slikt!)

Venkel: Goed tegen darmkrampen en gasvorming. De thee stilt ook de honger en verbrandt vet, maar daarvoor moet je het wel voor de maaltijd drinken. Een theelepel zaadjes is voldoende voor een kop thee.

Weegbree: Helpt tegen alle soorten allergieën, verkoudheid, hooikoorts, astma, bronchitis,
en helpt de koorts te verzachten.

Honing: Om kruidenthee te zoeten is honing zeer geschikt. Kies je voor honing, doe het dan pas in de thee als die voldoende is afgekoeld, of op drink temperatuur is. Doe je honing in kokendhete thee, worden de waardevolle stoffen in de honing afgebroken

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME

thee de ultieme afslankdrank