Afvallen is regelmaat en structuur. Tip van de week 33

afvallen regelmaat

Het is belangrijk om tijdens het afvallen regelmaat en structuur aan te brengen in je leven en je (nieuwe) voedingspatroon.

Hier volgen een aantal tips om je gezonde levensstijl vol te houden en niet terug te vallen in je oude, minder gezonde, gewoonten.

  • Maak er een gewoonte van om ’s morgens voor of na het ontbijt je menu van de dag klaar te leggen. Dit kan in geschreven vorm op een papiertje zijn, of letterlijk door alvast (bij voorbeeld) een appel, een schaaltje met een lepeltje (voor de yoghurt) en een rijstcracker (in aluminium folie) klaar te zetten op een speciaal hiervoor bestemd dienblad of placemat.
  • Eet op regelmatige tijden zodat je lichaam zich hierop kan instellen en ook pas aangeeft ’trek’ te hebben als het ook werkelijk tijd is om iets te eten. Een regelmatig eetpatroon is niet alleen prettig om het hongergevoel tegen te gaan, het reguleert ook de spijsvertering en de stoelgang! (Geen buikkrampen/misselijkheid meer of een opgeblazen gevoel.)
  • Neem standaard voor en na iedere maaltijd een glas water, met of zonder een appelazijncapsule (voor de maaltijd) of visoliecapsule (na de maaltijd). Dan kun je het niet snel vergeten.
  • Zet na je ontbijt, lunch of diner (of wanneer je thuis komt van het boodschappen doen of je werk) direct de waterkoker aan of de fluitketel op om thee te zetten of indien je geen trek hebt in thee, vul een halve liter flesje met water en zet dit bij je neer. Maak hier een gewoonte van!
  • Maak iedere avond een boodschappenlijstje voor de volgende dag. Bedenk alvast wat je de volgende dag wilt gaan eten en schrijf op wat je nodig hebt. Je voorkomt hiermee dat je onnodig te veel koopt. Dit is niet alleen goed voor de lijn maar ook voor je portemonnee!
  • Probeer iedere avond op dezelfde tijd naar bed te gaan (bijvoorbeeld om nog even wat te lezen en/of TV te kijken) en te gaan slapen. Zelf vind ik het bijvoorbeeld erg prettig om 22.00h naar bed te gaan, en tot 00.00 nog wat rustig TV te kijken of te lezen. Dan ga ik ook echt slapen. Om 08.00 gaat de wekker, ik heb dan exact de acht uren slaap gehad die mijn lichaam nodig heeft om me lekker te voelen en overdag goed te kunnen functioneren. Hoeveel uur slaap heb jij nodig? En slaap je deze uren ook werkelijk? Zo niet, probeer dit dan aan jouw dagelijkse ritme (routine) aan te passen.

Deze week mag je jezelf ook wegen! Klik >HIER voor handige weeg -en meettips.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME