Daarom is vocht zo belangrijk voor de gezondheid

vocht belangrijk voor de gezondheid

Het menselijk lichaam bestaat gemiddeld uit 75% vocht. Het is dus niet zo vreemd dat vocht goed voor ons is, het vochtgehalte dient immers op peil gehouden te worden. Vocht is dan ook niet alleen belangrijk bij het afslanken, het is goed voor onze algehele gezondheid in het algemeen.

Vocht is nodig:

  • Voor het afvoeren van de afvalstoffen (via de nieren/ urine). De nieren werken als filters. Zolang deze vochtig genoeg zijn, zijn deze in staat het vuil uit je bloed te filteren en  te transporteren naar de blaas zodat deze de afvalstoffen kan uitscheiden.

 

  • Voor de lever! De lever heeft vele functies en kan ook afvalstoffen omzetten in stoffen die het lichaam nodig heeft. De lever slaat vet op zodat dit later omgezet kan worden in glucose op momenten dat we meer energie nodig hebben. Wanneer de nieren niet voldoende vochtig zijn en deze hierdoor niet optimaal kunnen functioneren, neemt de lever de taak van de nieren over. Hierdoor komen zijn ‘eigen’ taken in het gedrang waardoor de vet/suikeromzetting op het tweede plan komt te staan!

 

  • Om het bloed vloeibaar te houden zodat de  bloedcirculatie goed blijft functioneren. Via het bloed en de lymfebanen worden zuurstof, vitaminen, mineralen, glucose en aminozuren getransporteerd naar de organen, weefsels en cellen. Dit zodat onze innerlijke ‘fabriek’ goed blijft draaien.

 

  • Om de stofwisselingsprocessen goed te laten verlopen. Vocht in het speeksel, in de maag en de darmen zorgen voor de vertering van het voedsel, wat het spijsverteringsproces op gang houdt.

 

  • Voor de hersenen, omdat onze hersenen voor het grootste deel uit vocht bestaan en bij een gebrek aan vocht de hersenen ‘uitdrogen’. Wanneer de lever de taken van de nieren moet overnemen zal er ook een tekort aan glucose in de hersenen ontstaan waardoor je hoofdpijn en een vermoeid ‘duf’ gevoel kunt krijgen.

 

Naast het feit dat vocht sowieso goed is voor het lichaam speelt het ook een belangrijke rol bij het afvallen. Niet alleen omdat het de urineproductie verhoogt en je hierdoor meer afvalstoffen uitscheidt en je lichaam reinigt maar ook omdat het je spijsvertering bevorderd en zorgt voor een goede stoelgang.

Wie dagelijks een ‘grote boodschap’ doet voelt zich minder opgeblazen, heeft minder last van buikpijn, misselijkheid en… valt sneller af!

Zes tot acht glazen water per dag is voldoende om je lekker in je vel te blijven voelen.

Kwalen door vochtgebrek

Wanneer je te weinig drinkt kun je last krijgen van (over)vermoeidheid, concentratiegebrek, hoofdpijn, stemmingswisselingen, droge mond, droge handen en/of voeten, misselijkheid en zwakte. Als je deze symptomen herkent en je komt daarbij vaak ook moeilijk op gang ’s morgens, ga dan eens na of je wel voldoende vocht binnen krijgt.

Ook aan je urine kun je zien of je voldoende vocht binnen krijgt. Als de urine lichtgeel, bijna doorzichtig is, en niet sterk ruikt, betekent dat dat je voldoende drinkt.

Is je urine donker van kleur, ietwat dik van structuur en heeft deze een sterke geur, is dit een teken dat je meer moet drinken.

Op het moment dat je werkelijk dorst krijgt is het eigenlijk al te laat, dan ben je al bezig ‘uit te drogen’.

Dit klinkt vrij heftig, maar daar komt het wel op neer. Vooral de hersenen, die die voor het grootste gedeelte uit vocht bestaan, lijden hieronder.

Bij lichte uitdroging zetten de bloedvaten in de hersenen uit  om nog zoveel mogelijk van het nog wel aanwezige vocht gebruik te kunnen maken, waardoor deze tegen het hersenvlies aan komen te zitten. Hierdoor wordt de hoofdpijn veroorzaakt.

Op het moment dat je lichaam te weinig vocht binnen krijgt gaat het zout (natrium) gehalte in je bloed omhoog. Dit gebeurt ook als je erg zout gegeten hebt, daarom heb je na een zoute maaltijd vaak dorst ’s avonds.

Dat is nadelig voor je nieren. Bovendien houdt zout vocht vast waardoor je ook vocht kunt vasthouden in bijvoorbeeld handen, enkels en voeten (oedeem).  Door meer te drinken wordt het overtollige zout en overtollige vocht via de urine uitgescheiden.

Watervergiftiging

Denk niet dat je onbeperkt water kunt drinken. Een watervergiftiging  kan optreden wanneer je drie liter of meer water in een uur drinkt (!)  en daar ook nog eens niet tot weinig bij eet.

Wanneer je ineens enorme hoeveelheden water drinkt, daalt het zoutgehalte in het bloed. De cellen zich hierop aan, en zullen steeds meer vocht gaan opnemen. De hersencellen kunnen hierdoor dusdanig opzwellen dat deze tegen de zenuwen aan gaan drukken waardoor de bloedvaten beklemd kunnen raken. kan zuurstofgebrek ontstaan met als gevolg bewusteloosheid en zelfs coma.

Soms komt dit voor bij zeer fanatieke atleten die lange tijd niets eten, niets drinken, veel sporten (en transpireren) en vervolgens na hun inspanning in korte tijd liters water nuttigen. 

Het is een fabel dat we twee liter water per dag moeten drinken!

Anderhalf tot twee liter vocht is aan te raden, maar dit mag voor een deel uit water bestaan en voor een ander deel uit koffie en/of thee (zonder suiker).

Drink liever ook geen light frisdranken! De zoetstoffen die in light-dranken zijn verwerkt staan bekend als ‘goed voor de lijn’. Niets is minder waar. Deze zoetstoffen zijn behoorlijk belastend voor de lever!

Onze lever speelt een belangrijke rol bij het afbreken van vet in ons lichaam. Wanneer we teveel zoetstoffen nuttigen is de lever zo druk bezig met het verwerken van deze stoffen, dat het aan het afbreken van vet minder toekomt.

Indirect zijn deze light-frisdranken dus helemaal niet zo goed voor de lijn; ze belemmeren juist de vetafbraak!

Probeer het drinken van light frisdranken zoveel mogelijk te beperken en kies toch liever voor water of thee zonder suiker.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME