Zo kun je afvallen als je slaapt

afvallen als je slaapt

Afvallen als je slaapt… Dat klinkt als een sprookje. Slapen en afvallen tegelijk, dat wil iedereen wel. Maar hoe?

Iedereen verbrandt calorieën wanneer hij slaapt. Goed, de verbranding gaat trager te werk dan overdag, maar toch verbrand je calorieën als je slaapt en dat is goed!

Tijdens  je slaap verbruik  je (gemiddeld) ongeveer 56 Kcal per uur ! Als je dus 8 uur per nacht slaapt, verbrandt je al 448 calorieën!

Wandel je hierbij een half uur per dag, verbruik je ongeveer 150 Kcal

Als je dus een half uur per dag wandelt  en 8 uur per nacht slaapt, verbrand je dus al bijna 600 calorieën! Kun je nagaan hoe snel het gaat als je er ook nog eens intensief bij sport!

Calorieën

Misschien denk je nu: Maar als je actief bent verbrand je meer calorieën. Ik ga dus voortaan later naar bed, want hoe langer ik actief blijf, hoe meer calorieën ik verbrand!

Helaas gaat deze vlieger niet op! Om gezond te blijven én beter af te vallen heeft je lichaam zeker ook voldoende (nacht) rust nodig!

Wanneer we slapen gaat ons metabolisme gewoon door met zijn werk. Als we slapen verbruiken we immers ook energie. We halen adem, onze hersenen zijn nog steeds in actie, we draaien in onze slaap, etc. Als we slapen herstelt ons lichaam zich van eventuele stress, ziekte en de vermoeienissen overdag. Ook brengt je lichaam ’s nachts je hormoonhuishouding in balans. Je hele lichaam wordt als het ware ‘gereset’.

Wie goed slaapt is goed uitgerust en dus overdag actiever dan mensen die slecht slapen en daardoor overdag moe zijn.

Daarnaast: Wie langer opblijft en dus later naar bed gaat, heeft ’s avonds ook meer behoefte aan snoepen of snacken!

Wanneer je pas diep in de nacht gaat slapen en vlak daarvoor nog iets hebt gegeten, heb je hierdoor waarschijnlijk meer calorieën binnengekregen dan waar je lichaam behoefte aan heeft. De overtollige calorieën worden vervolgens niet direct gebruikt (want je gaat naar bed) en dus opgeslagen als vet.

Hormonen

Wanneer je weinig uren per nacht slaapt heeft dit een negatieve invloed heeft op twee hormonen die betrokken zijn bij de spijsvertering.

  • Het hormoon Ghreline wordt in de maag afgescheiden en wekt de eetlust op.
  • Het hormoon Leptine wordt door vet cellen geproduceerd en zorgt ervoor dat na het nuttigen van een maaltijd het hongergevoel afneemt.

Bij een tekort aan slaap wordt het evenwicht tussen beide hormonen verstoord en wordt door het lichaam meer Ghreline geproduceerd dan Leptine waardoor de trek groter is en het verzadigingsgevoel afneemt.

Dat betekent dat personen die meer nachtrust krijgen minder veel trek hebben en ook eerder voldaan zijn dan personen die (te) kort slapen.

Mogelijk staat dit  in verband met de hoeveelheid energie die het lichaam per dag nodig heeft. Wie meer slaapt en dus goed is uitgerust, heeft minder (extra) energie nodig dan iemand die (te) kort slaapt en hierdoor mogelijk overdag vermoeid is.

Het lichaam haalt in dat geval  de broodnodige energie dan niet uit voldoende (nacht) rust, maar uit (extra) voedsel!

Nachtrust

Tussen 22:00 en 02:00 produceert de pijnappelklier in de hersenen de grootste hoeveelheid melatonine, ook wel het slaaphormoon of het donkerhormoon genoemd. Melatonine wordt namelijk aangemaakt wanneer de zon onder gaat.

Dit verklaart ook direct waarom je moeilijker in slaap valt als je tot laat achter je computerscherm zit of op je telefoon kijkt. Blauw licht lijkt op daglicht en stagneert daarom  de aanmaak van melatonine.

Wanneer het melatoninegehalte in het bloed hoog genoeg is, val je gemakkelijker in slaap. Een regelmatig slaappatroon is hierbij belangrijk.

Wanneer je elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat zal de pijnappelklier ook elke avond rond dezelfde tijd beginnen met de aanmaak van melatonine.

Melatonine maakt ons niet alleen slaperig, het stimuleert ook de aanmaak van HGH (Humaan Groei Hormoon).

Dit groeihormoon is goed voor de vetverbranding, spiergroei, botversteviging, het creëren van nieuw weefsel, het herstellen van collageen en het versterken van het immuunsysteem.

Slaapproblemen

Om je fit te voelen en er ook zo uit te zien is dus belangrijk om overdag voldoende te bewegen en s’ nachts voldoende te slapen. Helaas is dit niet voor iedereen even vanzelfsprekend, veel mensen lijden aan slapeloosheid, ook wel insomnie genoemd.

Uiteraard zijn er middelen bij de drogist of medicatie op doktersrecept verkrijgbaar die de slaap bevorderen. Desondanks is er geen beter medicijn dan het wegnemen van de bron die slapeloosheid  veroorzaakt.

Alleen dan wordt het probleem bij de wortel aangepakt en is symptoombestrijding niet meer nodig.

Als je hoofdpijn hebt kun je tig paracetamols slikken om de pijn te verzachten, maar de oorzaak wordt er niet door weggenomen.

Zolang de oorzaak (mogelijk vochttekort, hoge bloeddruk, stress, verminderd gezichtsvermogen, lichtgevoeligheid, etc.) niet wordt weggenomen zal de hoofdpijn (het symptoom) terugkomen.

Zo is het ook met slapeloosheid. Je kunt allerlei middelen slikken om beter in slaap te komen maar is een reden dat je niet goed slaapt. Probeer – desnoods met hulp – deze oorzaak te achterhalen.

Leestip:

Superslapen

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME