Daarom wil je snoepen na het eten!

daarom wil je snoepen na het eten!

Daarom wil je snoepen na het eten! Als je begrijpt waarom is het ook makkelijker te weerstaan. Soms worden we wat loom na het eten van een uitgebreid diner. Of hebben we na het nuttigen van een zware maaltijd toch weer zin om te snoepen.  Hoe kan dat? Voedsel is toch juist energie? Krijgen we dan niet voldoende energie van een hele maaltijd?

Juist als we een koolhydraat en eiwitrijke maaltijd hebben verorberd (of als we te veel hebben gegeten) heeft ons lichaam veel energie nodig om dit te verteren.

Ons lichaam zorgt dan automatisch voor een tijdelijk verhoogde bloedtoevoer naar het verteringsstelsel waardoor er op dat moment iets minder bloed/zuurstof naar de hersenen wordt gestuurd.

Hierdoor ontstaat een slaperig of ‘rozig’ gevoel. Het is een teken dat ons lichaam al is begonnen met het verteringsproces van de zojuist genuttigde maaltijd. Soms ontstaan hierdoor zelfs even wat hartkloppingen.

Dit is een logisch gevolg van een tijdelijk verminderde bloedtoevoer naar het hart. Het gaat dan sneller kloppen om de bloedcirculatie weer te verhogen zodat ook de andere organen weer voldoende bloed en zuurstof krijgen toegediend.

En daarom wil je snoepen na het eten! Daarom heb je behoefte aan naar zoet na de maaltijd. Het lichaam vraagt als het ware weer om energie.

Probeer desondanks deze zoete trek te weerstaan en neem liever een stuk fruit. Of een kopje thee of koffie, dat werkt dankzij de cafeïne/theïne ook heel goed. Zonder suiker natuurlijk!

Kun je het snoepen werkelijk niet weerstaan, zuig dan op een dropje, pepermuntje of zuurtje. Maar laat het daar dan ook bij!

Al met al is het heel logisch dat ons lichaam naar suiker vraagt na het avondeten. Nou. Weten we ook meteen waar het ijsje na de maaltijd vandaan komt… ;-)

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME