Uitleg eiwitten (bouwstenen)

eiwitten

Eiwitten (ook wel proteïnen genoemd) dragen bij aan de opbouw van spieren. In proteïnen zitten aminozuren, deze zuren zijn nodig om nieuwe cellen in ons lichaam aan te maken en oude cellen te vernieuwen. Sommige eiwitten kan ons lichaam zelf aanmaken, maar het overgrote deel halen we toch uit de voeding.

Eiwitten krijgen we allemaal voldoende binnen, het zit vooral  in  alle dierlijke voedingsmiddelen als vis, vlees, gevogelte, melk, yoghurt, kwark, kaas, eieren, maar ook in graanproducten als brood, peulvruchten, noten en tofu.

Wanneer je graag wilt afvallen is het eten van proteïnen zeer aan te raden omdat deze een lang verzadigd gevoel geven en deze ook bijdragen aan

  • de opbouw van (nieuw) weefsel,
  • afbraak van (oud) weefsel,
  • de aanmaak van (nieuwe) cellen
  • afbraak van (oude) cellen.

Eiwitten helpen ook het lichaam belangrijke voedingsstoffen uit voeding op te nemen en afvalstoffen af te voeren wat ook belangrijk is tijdens het afslanken. En natuurlijk zijn eiwitten de belangrijkste bouwstenen van onze spieren!

Magere eiwitten

Van eiwitten word je niet snel dik, omdat het lichaam enorm hard moet werken om eiwitten om te zetten in vet waardoor het lichaam deze procedure niet snel zal opstarten.

Wanneer je veel eiwitrijk voedsel nuttigt, verhoogt dit de stofwisseling met wel 20 tot 30% waardoor je dus alleen daardoor al meer calorieën verbrandt.

Het is echter wel zo dat eiwitrijk voedsel over het algemeen wel veel calorieën in de vorm van (verzadigd) vet bevat, bijvoorbeeld vlees en volle zuivelproducten. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel magere eiwitrijke producten verkrijgbaar!

Eiwitten eet je het best in combinatie met wat (niet te veel!) koolhydraten. Na het eten van koolhydraten maakt de alvleesklier insuline aan om de verhoogde bloedsuikerspiegel weer te doen dalen. Insuline reguleert niet alleen de opslag van  vet, maar transporteert ook de aminozuren (eiwitten) naar de spieren die daar nodig zijn als brandstof.

Wanneer je koolhydraten eet is er dus op dat moment voldoende insuline in het bloed aanwezig om direct ook de aminozuren vlot naar de spieren te laten transporteren!

Daarbij vertragen eiwitten de vertering van koolhydraten waardoor een langer verzadigd gevoel ontstaat en de afgifte van insuline stabiliseert zodat er niet al te veel pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel ontstaan.

En dit voorkomt weer telkens nieuwe trek tussendoor. Win win!

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME