Tarotkaarten lezen

Hoe gaat het tarotkaarten lezen in zijn werk? Kun je werkelijk uit de tarot kaarten opmaken wat iemand momenteel bezig houdt? En vooral ook: hoe het verder gaat? Dit is namelijk verreweg de voornaamste reden waarom iemand de kaart voor zichzelf laat leggen. Om een tipje van de sluier op te lichten; de sluier van de toekomst.

(Eerder verschenen op vrouw.nl)

Wanneer je voor jezelf de kaart laat lezen – of de kaarten voor jezelf legt –  is  het de bedoeling dat je voor de reading van start gaat uit een rij gesloten kaarten die voor je op tafel ligt, een aantal kaarten kiest. Met de door jou gekozen kaarten wordt vervolgens een patroon gelegd.  Uit dit leg patroon ontvouwt zich een verhaal dat jou meer inzicht biedt in jouw verleden, heden en toekomst .

Voorspellingen

Wanneer je een goede kaartlegger bezoekt, of zelf een geoefend tarotist bent, blijkt de uitkomst (haast) altijd te kloppen. Je herkent zowel het heden als het verleden, en de voorspellingen die de kaarten jou doen voor de toekomst komen (bijna) altijd uit.

Tevens wordt plotseling duidelijk wat jou op dit moment te doen staat, omdat de afbeeldingen op de kaarten jou de flits van inzicht bezorgen waar je eerder nog zo wanhopig naar op zoek was.

Toen ik zelf nog heilig in het paranormale geloofde, was ik ervan overtuigd dat we tijdens het kiezen van de gesloten kaarten, intuïtief naar de juiste kaarten werden geleid. Al dan niet met behulp van onze overleden dierbaren. En dat de tarotist de kaarten interpreteerde in samenwerking met diens gids en – natuurlijk – aan de hand van helderziende waarnemingen.

Onderbewustzijn

Inmiddels weet ik dat het anders werkt. Alles wat je ooit hebt gezien, gehoord, geproefd, geroken of hebt ervaren opgeslagen in jouw onderbewustzijn. Zelfs de meest onbelangrijke details als bijvoorbeeld een pamflet op straat of een poster die ooit in de klas hing op de basisschool.

Toch kunnen deze vage herinneringen plotseling weer boven komen drijven. Bijvoorbeeld bij het zien van een soortgelijke afbeelding, het lezen van bepaalde teksten, het horen van oude muziek of bij het ruiken van een herkenbare geur. Zo werkt het ook tijdens het lezen van tarotkaarten. De afbeeldingen prikkelen je onderbewustzijn; het onderbewustzijn waar alle antwoorden op jouw vragen zitten opgeslagen.

De illustraties op de kaarten triggeren als het ware jouw eigen onderbewustzijn. Ze geven je een bepaald gevoel met betrekking tot bepaalde onzekerheden, twijfels, angst, verdriet of zelfs (onderdrukte?) boosheid waar je op dat moment mee rondloopt. Waar de ene afbeelding jou een fijn gevoel bezorgt, boezemt de andere je angst in.

Vergelijkbaar is de werking van de´vlekkentest´ (de Rorschach-test) die de psychiater/psycholoog zijn cliënten laat zien. En waar – net als tijdens het lezen van tarotkaarten – ook iedereen al naar gelang zijn eigen ervaringen, iets anders in ziet. Iemand die een traumatische ervaring heeft gehad zal in een bepaalde vlek iets anders zien dan iemand die tot dusver louter voorspoed in zijn leven heeft gekend.

Rorschach test

Deze inktvlekkentest is gebaseerd op de menselijke neiging interpretaties en gevoelens te projecteren op bepaalde afbeeldingen; in dit geval inktvlekken. Psychologen en psychiaters proberen aan de hand van iemands interpretaties diens persoonlijke karaktertrekken en impulsen te begrijpen. Wat overigens niet wil zeggen dat de interpretatie van de psychiater altijd juist is. Dit is heel persoonlijk. Net als het interpreteren van de vlekken zelf.

De ene psychiater zal een bepaalde interpretatie van de vlekken weer anders beoordelen dan een andere psychiater. En wie heeft er dan gelijk? Ik ben dan ook van mening dat je op basis van iemands kijk op deze vlekken geen werkelijke diagnose kunt stellen. Net zo min als dit mogelijk is met de tarot.

Ik noem deze test dan ook slechts als voorbeeld, om een begrijpelijke vergelijking te trekken met de werking van de tarotkaarten. Hoewel één en ander niet te bewijzen of op een andere manier hard te maken is, acht ik het wel mogelijk om op basis van iemands reacties enig inzicht te verkrijgen in diens persoonlijkheid en/of manier van denken.

Psyche

De reden waarom de psycholoog/psychiater een persoon niet gewoon rechtstreeks vraagt hoe hij zich voelt, welke gedachten een belangrijke spelen in zijn leven en tegen welke problemen hij aanloopt, is dat de meeste mensen zich over het algemeen niet volledig bewust zijn van bepaalde processen in de psyche. Men mist hieromtrent een bepaald inzicht. Bepaald gedrag is er, na een bepaalde gebeurtenis in het verleden, waarschijnlijk in de loop der jaren ingeslopen.

De persoon in kwestie is zich hier waarschijnlijk niet eens van bewust. Hij weet misschien niet eens dat hij bepaald gedrag vertoont om zichzelf ergens tegen te beschermen, zich ergens op af te reageren of om een bepaalde aandacht te krijgen. Indirecte methoden, als het geven van een directe reactie op bepaalde afbeeldingen, kunnen dit beperkte inzicht verhelderen.

Daarnaast zijn indirecte methoden minder gevoelig voor al dan niet bewuste neigingen van ondervraagden om zichzelf anders voor te doen dan men is. Of om zelf een antwoord te bedenken naar aanleiding van het eigen ‘wensdenken’. Of  om hun reactie zorgvuldig af te stemmen op hetgeen de psychiater volgens hen zou willen horen.

Op deze manier werkt het lezen van tarotkaarten (voor mij persoonlijk) ook. Wat zie jij in een afbeelding en hoe reageer je hierop op het moment dat je de kaart omdraait? De tarot confronteert je met jezelf!

Psychologie

De tarot heeft dus niets te maken met paranormale begaafdheid of adviserende gidsen uit het hiernamaals. De illustraties op de kaarten prikkelen je onderbewustzijn in plaats van dat je de kaarten blind intuïtief kiest. En de voorspellingen die uitkomen, heb je helemaal zelf in de hand.

Waarschuwen de kaarten jou voor een vervelend verloop van de huidige situatie? Dan weet je waarschijnlijk zelf onbewust ook al dat je niet helemaal goed bezig bent en is het geheel aan jou om je eigen gedrag in deze situatie te veranderen.

Kortom, de tarot is niet meer dan een vorm van psychologie. Creatieve psychologie! Toch maakt dit een tarot consult niet minder leuk, nuttig of interessant. Integendeel! Juist het psychologische aspect maakt dat een tarot consult je zoveel meer inzicht kan bieden dan wanneer je gelooft dat er sprake is van een paranormale lading.

Het feit dat je niet paranormaal begaafd of helderziend hoeft te zijn om een goede tarot reading te kunnen doen, maakt dat iedereen dus in staat is om de tarotkaarten te leren lezen.

Zelf de proef op de som nemen?

Benodigdheden:

  • een tarot deck, bij voorkeur de Rider Waite Tarot
  • 1000 ml gezond verstand
  • drie eetlepels menselijke intuïtie
  • twee eetlepels inschattingsvermogen
  • een flinke scheut levenservaring
  • mensenkennis en/of zelfkennis naar smaak

Terug naar het overzicht ‘Receptenboek van de paragnost’ >KLIK

 

Tarot blog >HOME