Afslanken en jezelf het zuur schransen op je junkdag. Tip van de week 4

afslanken zonder dieet tip van de week 4

Afslanken en de junkdag. Ik zeg doen! In de vierde week van je reis naar je nieuwe ‘ik’ laat ik je kennis maken met de  zogenaamde ‘junkdag’, ook wel ‘cheat day’ genoemd. Je hebt vier weken enorm je best gedaan, de eerste pondjes of zelfs kilo’s zijn eraf dus vanaf nu mag je eens in de week een junkdag inlassen.

Wat houdt dit in?

Junk betekent in het Engels: troep. Of rommel. Of iets van gelijke strekking. Hoe dan ook dekt het de hele lading en begrijpt je precies wat ermee wordt bedoeld. Op je junkdag mag je meuk eten! Woehoe! 

Toch gaan we het niet overdrijven!

Bij het afslanken is de junkdag is in het leven geroepen om jezelf de rest van de week te troosten met de gedachte dat je op je junkdag de teugels iets mag laten vieren. Nooit meer snoepen of zondigen houdt immers niemand vol, dus kun je jezelf dit maar beter eens per week gunnen.

Iets minder streng voor jezelf zijn is echter iets anders dan jezelf de hele dag lopen volproppen!

Een ‘junkdag’ is een vaste dag in de week, bijvoorbeeld op zondag of een andere dag waarop het jou goed uitkomt (maar wel telkens dezelfde dag in de week) waarop je alles mag eten wat je normaal gesproken niet (meer) eet.

Ook op je junkdag eet je gewoon zes keer per dag. Drie maaltijden, drie tussendoortjes. Op je junkdag is het toegestaan om hierbij te kiezen voor bijvoorbeeld:

  • Wit brood, in plaats van volkoren.
  • Zoet of vetter broodbeleg in plaats van mager
  • Een schaaltje chips, in plaats van een bakje rauwkost.
  • Een appelflap in plaats van een boterham.

Kortom: een hele dag zondigen is toegestaan!

Kan dat dat geen kwaad?

Nee.

Junkfood

Als je iedere dag een beperkte hoeveelheid calorieën binnen krijgt, gaat je lichaam hieraan wennen. Het lichaam is en blijft een systeem dat zich aanpast aan wat het krijgt toegediend. Als je op één dag meer calorieën binnen krijgt dan je lichaam normaal gesproken gewend is, zal je lichaam zich hier direct op aanpassen door de vetverbranding flink omhoog te gooien.

Wanneer je je de volgende dag weer netjes aan je gezonde schema houdt, is je verbranding nog steeds iets verhoogd waardoor alles vrijwel direct weer netjes in balans is.

Na één dag junkfood te hebben gegeten, slaat je lichaam dit dus niet direct op als vet. Daarbij kun je tijdens het afslanken dankzij de junkdag wel je gezonde nieuwe levensstijl makkelijker volhouden.

Nogmaals, maak het niet al te dol. De hele dag zitten schransen tot je het zuur krijgt is absoluut niet de bedoeling. Een schaaltje chips is voldoende, een hele zak is onnodig. Een hamburger als lunch is lekker, de hele automatiek leegeten compleet waanzin. Beperk je ook tot één koek en niet de hele trommel.

Wel meteen weer lekker gaan bewegen de dagen erna en je weer netjes aan je gezonde eet-schema houden!

Eet ook niet alle lekkere ongezonde dingen alleen ‘omdat het mag’ op deze dag, maar alleen als je er ook werkelijk behoefte aan hebt!

Grote kans dat je er niet eens  echt trek in hebt. Prima natuurlijk, het gaat vooral om het idee dat je weet dat het mag. De gedachte dat je eens per week kunt eten wat je werkelijk lekker vindt is tijdens het afslanken al een hele geruststelling.

TIP: Neem de voedingstabellen als leidraad en kies op je junkdag als het even kan iets uit tabel drie als maaltijdvervanger en niet als snack tussendoor.

 

Deze week mag je jezelf ook wegen en is het tijd voor de maandevaluatie! Klik >HIER voor handige weeg -en meettips.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME