Afslanken door langzaam eten, niet proppen! Tip van de week 1

Afslanken door langzaam eten

Afslanken door langzaam eten. Waarom is langzaam eten beter voor je spijsvertering? Je lichaam heeft de tijd om het voedsel tot zich te nemen en te verteren. Langzaam ontstaat tijdens het eten het zogenoemde ‘verzadigingsgevoel’.

Wanneer je  voldoende hebt gegeten, geven je hersenen  je lichaam het signaal dat je kunt stoppen met eten, dat je ‘verzadigd’ bent.

Dit signaal zal je lichaam niet direct bereiken, hier gaan  ongeveer twintig minuten overheen. Dan hebben je hersenen pas in de gaten dat er wordt gegeten, dat het lichaam wordt verzadigd en dat het hongersignaal mag verdwijnen.

Wanneer je heel snel eet en je je voedsel in sneltreinvaart naar binnen zit te proppen, komt dit signaal  dus pas als je klaar bent met eten. Op dat moment heb je waarschijnlijk al te veel gegeten en dus onnodig teveel calorieën binnen gekregen!

Dat je kunt afslanken door langzaam te eten is dus zeker geen fabel. Vroeger, toen ik nog bij mijn ouders thuis woonde, had ik na de maaltijd soms nog steeds trek en wilde nog iets te eten of te snoepen gaan halen in de keuken.

Mijn moeder zei dan altijd: ‘Laat eerst je eten even zakken’. Wanneer ik haar advies opvolgde en even wachtte, bleek inderdaad dat ik toch geen trek meer had.

Ik begrijp nu pas waarom. Ik at waarschijnlijk te snel en kreeg het signaal ‘verzadigd’ pas toen ik al lang klaar was met eten.

Ook als je tijdens het eten TV  kijkt of leest, is de kans groot dat je ongemerkt te snel eet of zo bent afgeleid door de film of je tijdschrift, dat je het verzadigingsgevoel niet opmerkt of pas te laat.

Concentreer je tijdens de maaltijd  op wat je binnen krijgt, geniet ervan en stop op tijd met eten.

Naast langzaam eten draagt het goed kauwen van je voedsel op een positieve manier bij aan het verteringsproces, ook niet onbelangrijk!

 

Deze week mag je jezelf ook wegen! Klik >HIER voor handige weeg -en meettips.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME