Afvallen en zout, tip van de week 39

afvallen en zout

Teveel zout is sowieso niet heel goed voor de gezondheid maar als je wilt afvallen kun je zout beter helemaal vermijden. Zout heeft invloed op de vochtbalans in ons lichaam. Het regelt ook de prikkeloverdracht van de hersenen naar spieren en zenuwen, en reguleert de bloeddruk.

Als je 1 tot 3 gram zout per dag tot je neemt, is dat voldoende.

Probeer in ieder geval per dag het maximum van 6 gram niet te overschrijden, (te veel) zout kan namelijk schadelijke gevolgen hebben voor onze gezondheid.

De gemiddelde Nederlander krijgt ongemerkt zelfs 9 gram zout per dag binnen!

Zout is vaak al toegevoegd aan voedingsmiddelen Brood, worst, kaas, soep en snacks dus als je ook nog eens flink met het zoutvat over je eten zwaait is de kans groot dat je er teveel van binnen krijgt.

Beter is het om de (extra) consumptie van zout zoveel mogelijk te beperken. Zout kan de maag irriteren (verhoogde kans op maagkanker)  en  het natrium dat zout bevat kan een hoge bloeddruk veroorzaken wat ook het hart en de bloedvaten belast.

Zout houdt ook vocht vast, wat betekent dat je minder afvalstoffen kunt uitscheiden en/of vochtophopingen (oedeem) krijgt in het lichaam. Vaak houdt het lichaam vocht vast in de  onderbenen, enkels voeten en/of de handen maar ook  in de buik en soms rond de longen.

Neemt je gewicht in korte tijd zeer toe of heb je last van  kortademigheid, snelle vermoeidheid bij inspanning  of benauwdheid wanneer je ligt, is de kans aanwezig dat je lichaam vocht vasthoudt en er ergens een vochtophoping zit.

Op plekken waar je de zwelling kunt zien kun je zelf de druk-proef uitvoeren. Duw met je vinger op de huid. Is nadat je je vinger weghaalt een deukje te zien, dan is er sprake van oedeem. Raadpleeg bij twijfel je huisarts.

Wanneer je teveel zout eet, krijg je dorst. Dit komt omdat het zout/vocht gehalte in het bloed op dat moment is verstoord. Onze hersenen geven dan een signaal af dat we moeten drinken om zo de balans weer in het bloed terug te brengen.

Het overtollige zout wordt dan via de nieren met het vocht uitgescheiden en is alles weer goed in verhouding. Eet je regelmatig te zout, dan worden de nieren overbelast en vergroot je hiermee de kans op het ontwikkelen van nierziekten.

 

Deze week mag je jezelf ook wegen! Klik >HIER voor handige weeg -en meettips.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME