Afvallen met vleesvervangers, again: overdaad schaadt. Tip van de week 16

afvallen met vleesvervangers

Afvallen met vleesvervangers, hoe doe je dat? En wat zijn vleesvervangers? Vleesvervangers zijn eiwitrijke producten die eventueel vlees kunnen vervangen wanneer men vegetarisch wil eten of om andere reden geen vlees kan verdragen maar toch de voedingsstoffen (eiwitten, vetten, ijzer, vitamine B) ervan nodig heeft.

Het is natuurlijk niet noodzakelijk om deze vleesvervangers ook daadwerkelijk in plaats van vlees te eten. Je kunt ze net zo goed als aanvulling op je voeding toepassen als je wel vlees eet.

Deze producten worden ‘vleesvervangers’ genoemd, omdat ze dezelfde voedingswaarden hebben als vlees.

Denk hierbij aan:

  • noten
  • peulvruchten
  • eieren
  • tahoe
  • tempé
  • kant en klare vleesvervangers in de winkel.

Noten: Vooral amandelen bevatten zeer veel eiwitten en zijn zeer geschikt om te eten wanneer melkproducten bijvoorbeeld niet verdragen worden. Hazelnootpasta of notenpasta is een goede vervanger voor vlees op de boterham (let wel op de suikers!)

Peulvruchten: Pindakaas is een goede vervanger voor vlees op de boterham. Bruine en witte bonen , erwten, linzen of kapucijners zijn eveneens goede vleesvervangers om te verwerken in de warme maaltijd.

Eieren: Bevatten naast goede voedingsstoffen ook veel cholesterol. Eet je geen vlees, dan volstaat het eten van vier eieren per week.

Tofu (of Tahoe): Tofu wordt bereid uit geweekte sojabonen die tot sojamelk zijn verwerkt. Hieraan wordt nigari toegevoegd; een wit poeder dat bestaat uit calcium en magnesiumzouten. Hierdoor wordt de vloeistof gestremd en kunnen hiervan plakken worden geperst. Tofu is zeer geschikt om te bakken, in kleine stukjes onbereid op de boterham te doen of te verwerken in salades. Tofu bevat veel eiwitten, vitamine B1, B2, en mineralen als kalium, calcium, natrium, ijzer, fosfor, magnesium en zink.

Tempeh: Tempeh wordt in tegenstelling tot tofu, gemaakt van de gehele sojabonen. Deze worden geweekt, gekookt en gefermenteerd met een rhizopuscultuur, een schimmel, waardoor het samen koekt waardoor het veel vezels bevat. Ook bevat tempeh vitaminen B, calcium, mangaan, ijzer, veel onverzadigde vetzuren en geen cholesterol. Tempeh is goed te bakken of in kleinere stukjes te frituren zodat deze in verschillende gerechten verwerkt kan worden. Wel bevat tempeh minder smaak dan tofu, dus je moet het zelf wel lekker maken door het bijvoorbeeld goed te marineren.

Kaas: Kaas is geen volwaardige vleesvervanger, al wordt kaas soms wel als zodanig gebruikt. Kaas bevat weinig ijzer, dus extra ijzerhoudende voedingsmiddelen ter aanvulling zijn wel aan te raden. Bovendien bevat kaas veel (verzadigd, dus ‘verkeerd’) vet en zout, wat vocht vast houdt in het lichaam.

Afvallen met vleesvervangers kan prima, zolang je er ook weer niet teveel van eet: balans!

 

Deze week mag je jezelf ook wegen! Klik >HIER voor handige weeg -en meettips.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME