Afvallen met wandelen, ga voor een uur per dag! Tip van de week 25.

afvallen met wandelen

Afvallen met wandelen is zeer goed mogelijk. Wie weinig tijd of zin heeft om te sporten of dit om andere redenen niet goed kan, zal veel baat kunnen hebben bij een regelmatige flinke wandeling. Wandelen is niet alleen gezond, het is ook een zeer goede manier om calorieën te verbranden en de conditie en  gezondheid te verbeteren.

Met een half uur per dag wandelen verminder je de kans op hart en vaatziekten al met 50% en de kans op een te hoge bloeddruk met 30% .

Om optimaal vet te verbranden is een half uur wandelen te kort, daarvoor kun je beter wandelingen van drie kwartier tot een uur maken.

  • Wandel je in een rustig tempo, dan zul je in een uur ongeveer 250 Kcal. verbranden.
  • Wandel je in een middelmatig tempo, verbrand je ongeveer 340 Kcal per uur
  • Wandel je in een behoorlijk hoog tempo, dan loopt het aantal Kcal dat je per uur verbrand al snel op naar zo’n 540!

Met wandelen is de kans op blessures zeer klein en ook slijtage aan de gewrichten is hierbij niet aan de orde. Tijdens het wandelen worden de knieën en enkels maar matig belast.

Daarbij verbetert wandelen de conditie van het hart en de bloedvaten, verlaagt het de bloeddruk en bevordert het de spijsvertering.

Ook heeft wandelen een positieve invloed op depressieve gevoelens, spanningen en stress. Wandelen (lichaamsbeweging) maakt het hormoon endorfine vrij waardoor je je ‘lekker’ gaat voelen.

Wandelen maakt op een gezonde manier moe zodat je s’ avonds beter en makkelijker in slaap valt. Indirect is wandelen dus ook goed voor een goede en gezonde nachtrust!

Wil je nog meer calorieën verbranden, pak er dan een paar Nordic Walking sticks bij zodat je door de beweging van je armen extra energie kunt verbruiken.

Nordic Walking stokken vind je >HIER

Een goed alternatief voor wandelen is uiteraard de loopband in de sportschool. Handig wanneer het buiten regent of als je onderweg vaak naar de W.C. moet.

Een loopband bij je thuis? >HIER vind je ze te kust en te keur, al dan niet inklapbaar en voor elk budget.

Is afvallen met wandelen beter dan afvallen met hardlopen?

Wie wil afvallen zal eerder beginnen met hardlopen dan met wandelen. Vooral door jongeren wordt wandelen nogal als ‘suf’ gezien. Toch valt er veel voor wandelen te zeggen.

In >DIT artikel wordt het allemaal haarfijn uitgelegd.

Wandelvrouw heeft maar liefst 50 redenen voor je op een rij gezet waarom wandelen echt een dikke JA  is.

Waarom 10.000 stappen per dag?

Regelmatig hoor je dat mensen rondlopen met een stappenteller om in de gaten te houden hoeveel stappen ze die dag maken. Op zich prima, maar persoonlijk vind ik het niet nodig.

Als je je bedenkt dat het zetten va 10.000 stappen neer komt op ongeveer anderhalf uur wandelen, werkt het net zo goed om gewoon een horloge te dragen en te zorgen dat je elke dag drie keer een half uur wandelt (of één keer een uur en één keer een half uur).

Daarbij zegt het aantal stappen mij persoonlijk niet zoveel. 10.000 stappen zetten over de hele dag waarbij de stappen misschien verdeeld worden over tien wandelsessies van 1000 stappen (ongeveer 10 minuten) is met het oog op afvallen en vet verbranden toch weer iets anders dan anderhalf uur achter elkaar wandelen. 

Aan de andere kant is het wel handig – afgezien van het afvallen – om te bekijken of je überhaupt genoeg lichaamsbeweging per dag krijgt met het oog op alle andere facetten van je gezondheid. Gemiddeld zetten we 100 stappen per minuut, dus reken maar uit. Kom jij aan de 10.000 per dag?

Vind je het toch leuk om jezelf uit te dagen met een stappenteller?

>HIER vind je ze in verschillende vormen en maten.

 

Deze week mag je jezelf ook wegen! Klik >HIER voor handige weeg -en meettips.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME