Bewegen en afslanken wanneer verbrand je vet?

Bewegen en afslanken wanneer verbrand je vet

Bewegen en afslanken en wanneer verbrand je vet? Niemand valt (snel) af zonder veel te bewegen. Zeker wanneer je al flink wat overgewicht hebt, red je het niet alleen met wat minder eten. Het vet dat al in in je lichaam zit opgeslagen zal je moeten verbranden met intensief sporten.

Vet is namelijk niets anders dan opgeslagen energie. En om dit vet weg te krijgen zal je moeten zorgen dat je extra energie verbruikt om deze opgeslagen energiebron aan te spreken. En… het liefst ook op te gebruiken.

Daarbij is er nog een vervelende bijkomstigheid wanneer je weinig tot niet beweegt: oedeem!

Wie niet tot weinig beweegt, houdt meer vocht vast. Hierdoor weeg je ook meer! Je zult zien dat wanneer je begint te bewegen, de kilo’s overgewicht die worden veroorzaakt door het vasthouden van vocht als sneeuw voor de zon verdwijnen!

Het is belangrijk dat je minstens een half uur per dag beweegt en het liefst ook een half uur achter elkaar.

Fijne manieren van bewegen (naast sporten) zijn onder andere:  fietsen, wandelen, zwemmen, intensief huishoudelijk werk en flink tuinieren.

Zorg ervoor dat je jezelf dusdanig inspant dat je hartslag omhoog gaat, je lichaamstemperatuur stijgt en je zelfs gaat transpireren. Wanneer je transpireert is dit een teken dat je innerlijke ‘oven’ brandt en er dus energie wordt verbruikt.

Zorg er wel voor dat je niet helemaal buiten adem raakt. Een beetje hijgen is niet erg maar wanneer je het echt benauwd krijgt en niet meer kunt praten heb je jezelf teveel geforceerd. Vooral als je het niet gewend bent om te sporten is dit af te raden! Bouw het rustig op en breid het bewegen stukje bij beetje uit.

Als je iedere dag iets aan lichaamsbeweging doet bevordert dit je gezondheid omdat je de conditie van spieren, hart, longen en bloedsomloop verbetert. Dit is belangrijk omdat hiermee:

 • de kans op overgewicht afneemt
 • botten en spieren verstevigen
 • de kans op diabetes afneemt
 • de bloeddruk verlaagt
 • het cholesterolgehalte verlaagt
 • het de kans op hart en vaatziekten (hartinfarct of beroerte) verlaagt
 • het ontspannend en stress verlagend werkt

Denk eraan dat je minstens een half uur per dag intensief moet bewegen. Fietsen, wandelen, hardlopen, zwemmen, tennissen, badmintonnen, squashen een teamsport; allemaal prima. Maar ook stijldansen, streetdancing, skaten, schaatsen en rolschaatsen zijn zeer intensieve manieren van bewegen. De keuze is geheel aan jou.

Wil je thuis graag gaan sporten, dan biedt een hometrainer en/of step apparaat misschien uitkomst. Beide apparaten zijn zeer effectief, een half uur per dag steppen en/of fietsen is al voldoende om flink wat calorieën en zelfs vet te verbranden en je conditie op peil te brengen!

Persoonlijk ben ik enorm fan van de roeitrainer omdat je hiermee al je spieren traint. Denk hierbij aan:

 • schouders
 • armen
 • rug
 • buik
 • benen

Roeien is krachttraining en cardio inéén.

Klik >HIER voor een fijne hometrainer voor thuis.

Klik >HIER voor een goed step apparaat.

Klik >HIER voor een goede roeimachine.

TIP: Wanneer je een trainingsapparaat voor thuis wilt aanschaffen is het wel belangrijk dat je kijkt hoeveel gewicht het apparaat kan dragen en hoeveel ruimte je nodig hebt om het apparaat neer te zetten en te gebruiken.

Bewegen en afslanken: wanneer verbrand je vet?

Het is onzin dat je pas na een half uur  beweging calorieën gaat verbranden! Je lichaam verbrandt zelfs al calorieën als je zit of ligt!

Wel is het zo dat hoe langer en intensiever je beweegt, hoe meer calorieën je verbrandt, maar… wanneer verbranden we werkelijk vet?

Gedurende de eerste vijftien tot twintig minuten van je training komt de energie die je verbruikt uit de koolhydraten die al zitten opgeslagen in je lichaam. Deze zitten in de lever en de spieren.  Die leveren de eerste dosis energie want dit is immers al ‘voor handen’.

Pas wanneer je door deze voorraad heen bent zal je lichaam overgaan op het aanspreken van het opgeslagen vet om energie (brandstof) uit te halen. Dit opgeslagen vet kwam aanvankelijk ook als overtollige koolhydraten je lichaam binnen en werd door je lichaam opgeslagen als extra energievoorraad.

Dit opgeslagen vet wordt tijdens intensieve beweging of training als het ware losgeweekt uit de vetcellen, komt in de bloedbaan terecht en wordt via het bloed getransporteerd naar de lever die dit los geweekte vet weer omzet in glucose (energie!) 

Vanuit de lever wordt deze glucose weer getransporteerd naar de spieren waar het wordt omgezet in glycogeen (brandstof) en verbruikt (verbrand).

Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer energie deze nodig hebben. Hoe meer energie je nodig hebt, hoe meer vet je verbrandt! Daarom is krachttraining zo belangrijk!

Hoe meer spiermassa je hebt, hoe sneller je vet verbrandt, hoe sneller je afslankt.

De vetcellen verdwijnen niet, maar worden op deze manier wel geleegd waardoor ze kleiner worden en – als ze niet telkens weer opnieuw worden gevoed – op den duur langzaam verschrompelen. Dit kost tijd en vergt ook geduld.  Geduld is echter een schone zaak en zal uiteindelijk ook echt worden beloond.

Thuis kun je met een simpele dumbbell set enorm veel oefeningen doen om extra spierkracht te kweken in schouders, armen, rug, benen en zelfs billen!

Enthousiast?

De oefeneningen vind je >HIER

Een gave dumbbell set vind je >HIER

Plaatselijk afvallen is niet mogelijk!

Iedere dag trouw je buikspieroefeningen doen zorgt er voor dat je buikspieren verstevigen maar zullen er niet voor zorgen dat het vet op je buik sneller verbrandt!

Er zijn mensen die heel sterke buikspieren hebben, maar bij wie dit niet te zien is doordat er vele lagen vet omheen zitten opgeslagen!

Plaatselijk afvallen door middel van het doen van buikspieroefeningen is niet mogelijk. Afslanken doe je echt alleen wanneer je aërobe training doet, ook wel cardio training genoemd. Het liefst in combinatie met krachttraining.

De rol die krachttraining speelt bij het afvallen wordt door veel mensen nog steeds onderschat.

Cardiotraining zorgt ervoor dat je flink wat calorieën (en uiteindelijk vet) verbrandt, terwijl krachttraining je spieren verstevigen waardoor je ook in rust meer energie verbruikt. Spieren verbruiken immers meer energie dan vet.

Het hebben van meer spiermassa versnelt niet alleen het afvalproces maar zorgt ook voor een mooi strak figuur.

Wanneer je alleen gewicht verliest zonder hierbij ook spieren te kweken door middel van krachttraining, is de kans zeer groot dat je wel afvalt, maar niet het strakke lijf krijgt wat je graag zou willen.

Hoe dan ook is plaatselijk afvallen niet mogelijk.

Bron foto:Skin Deep.

Onderkin

Pas als je over de hele linie afvalt én hierbij krachttraining doet, worden uiteindelijk je (buik)spieren mooi zichtbaar. Hetzelfde geldt voor een onderkin. Pas wanneer je flink wat gewicht verliest, zal de onderkin vanzelf slinken en zal de kaaklijn beter zichtbaar worden.

Wil je echt lekker fanatiek gaan sporten en optimaal vet verbranden om af te slanken, laat jezelf dan wel even onderzoeken voor je gaat trainen. Laat bij de huisarts even naar je hart en longen luisteren en je bloeddruk meten!

Tijdens het bewegen en het verbranden van vet verbruik je natuurlijk veel energie waarbij je veel transpireert en vocht verliest, dat moet ook weer worden aangevuld.

Drink de hele dag door water. Niet alleen tijdens het trainen. Sterker nog, tijdens het trainen kun je beter telkens kleine slokjes water drinken. Voorkom klotsen in de buik waardoor je misselijk kunt worden!

Wat super fijn is tijdens de training is een isotoon of hypotoon drankje. Dit soort sportdrankjes regulieren de vochtbalans tijdens een intensieve workout.

Klik >HIER voor calorie arme verfrissende en oppeppende sportdrankjes in diverse smaken. Let er wel op welke je beter voor, tijdens en na het sporten kunt drinken! Dit staat vermeld in de beschrijving.

Welke hometraining je ook doet, aan te raden is om eerst een warming-up te doen van tien tot twintig minuten. Op deze manier bereid je je lichaam voor op meer inspanning.

Wanneer je lichaamstemperatuur stijgt wordt de doorbloeding beter waardoor spieren meer zuurstof krijgen zodat deze beter kunnen presteren en minder blessuregevoelig worden.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME