Brood eten tijdens het afvallen, do or don’t? Tip van de week 34

brood eten afvallen

Brood eten tijdens het afvallen, do or don’t? Do! Brood is geen dikmaker zolang je er niet te veel van eet en zolang je er verantwoord beleg op doet.

Als je wilt afvallen kun je echter beter geen wit brood eten. Wit brood bevat zeer weinig voedingsvezels en bevat dus weinig goede koolhydraten. Voor de spijsvertering is wit brood dus niet zo bevorderlijk omdat het juist verstopping (buikpijn, obstipatie, opgeblazen gevoel) kan veroorzaken.

Wit brood (basis bloem) bevat wel dezelfde vitaminen en mineralen als bruin en volkorenbrood , alleen bruin brood (basis tarwemeel) en volkorenbrood (basis volkorenmeel) bevatten veel meer van deze vitaminen en mineralen  omdat deze vitaminen en mineralen zich juist in het buitenste gedeelte van de tarwekorrel bevinden.

Wit brood is vooral gemaakt van bloem, het fijn gemaalde middelste gedeelte van de korrel.  Wit brood is dus niet zozeer ongezond, maar bruin en volkoren brood is wel gezonder omdat dit meer vezels bevat, wat dus beter is voor onze spijsvertering en ‘verzadiging’.

Van wit brood eet je dus vaak veel meer (extra calorieën) dan van bruin of volkoren brood, gewoon omdat het minder voedt.

Geroosterd brood minder calorieën?

Eet je toch echt het liefst wit brood, probeer dan eens wat meer af te wisselen. Bijvoorbeeld alleen ’s morgens twee volkoren boterhammen en ’s middags drie witte. Of ’s morgens één witte en één volkoren en ’s middags twee witte en één volkoren. Of een andere combinatie die je zelf fijn vindt.

Vaak is het een kwestie van wennen en wil je na een aantal weken niet anders meer dan bruin of volkoren brood.

Wil of kun je om welke reden dan ook geen bruin of volkoren brood eten, probeer dan wel daarnaast zo vezelrijk mogelijk te eten om verstopping te voorkomen en jezelf toch een goed verzadigd gevoel te geven waardoor ‘verkeerde’ trek tussendoor verdwijnt.

Vezels zitten onder andere in havermout, groente, fruit, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten en noten. Ook zijn er vruchtensappen verkrijgbaar die verrijkt zijn met extra vezels. Let er wel op dat hier niet teveel suikers in zitten.

O ja.

Het is een fabel dat geroosterd  (wit, bruin of volkoren) brood minder calorieën bevat dan niet  geroosterd brood. Enkel wat vocht wordt tijdens het roosteren uit de boterham onttrokken.

Deze week mag je jezelf ook wegen! Klik >HIER voor handige weeg -en meettips.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME