Light producten dikmakers? Hell yes! Tip van de week 13

light producten dikmakers

Zijn light producten dikmakers? Ja hoor. Waarom heten ze dan light? Er zitten nogal wat mazen in de wet waar de fabrikanten van light producten slinks doorheen fietsen.

Wat betreft frisdranken is het inderdaad wel iets beter om voor de light-varianten te kiezen omdat de gewone frisdranken echt heel veel suikers bevatten.

Beperk het echter wel tot één á twee glaasjes per dag. In light-frisdranken zijn de suikers vervangen door zoetstoffen die bij regelmatig gebruik de lever extra kunnen belasten.

Het vervangen van gewone chips door light chips zal ook niet veel zoden aan de dijk zetten wanneer je wilt afslanken. Het is waar dat light chips minder vet bevat dan gewone chips maar desondanks is het nog steeds een dikmaker.

Een handje gewone chips bevat ongeveer 55 Kcal een handje light 45 Kcal. Het scheelt dus haast niets.

Daarbij bestaat het gevaar dat je van light chips meer gaat eten, ‘want het is toch light’.

Daardoor krijg je ongemerkt nog meer calorieën binnen dan wanneer er voor de gewone variant wordt gekozen!

‘Light’ wil dus absoluut niet zeggen ‘slank’. Integendeel, light producten zijn wel degelijk stiekeme dikmakers.

Wanneer je toch graag zo nu en dan een beetje wilt zondigen is het natuurlijk wel beter te kiezen voor light-producten maar ga er niet automatisch meer van eten of drinken ‘omdat het light is.’ Houdt de verantwoorde porties aan!

Een artikel mag het etiket ‘light’ krijgen wanneer er tenminste 30% minder vet, suiker of koolhydraten in zitten. Wanneer een verpakking zegt dat er minder vet in dat product zit, wil dat nog niet zeggen dat er ook minder suikers in zitten!

Soms zegt de verpakking niet dat er suiker in zit maar staat onder de ingrediënten wel ‘glucose’ of ‘fructose’ Dan ‘lijkt het allemaal wat minder erg terwijl het stiekem nog steeds een caloriebommetje is.

Soms bevatten gewone producten zelfs minder Kcal dan de light producten. Gewone frietsaus bevat bijvoorbeeld minder Kcal dan light-mayonaise!

Blijf dus goed de verpakkingen lezen!

 

Deze week mag je jezelf ook wegen! Klik >HIER voor handige weeg -en meettips.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME