Nathaliekriek.nl

Wat is een Ouijabord?

Wat is een ouijabord?

Iedereen weet wel wat een Ouijabord is. Het beruchte bord met de letters waarmee je in contact kunt treden met de doden. Het bord waar zoveel mensen bang voor zijn en waar zoveel griezelverhalen de ronde over doen. Maar…Wat ís nu precies een Ouijabord? En hoe werkt het?

Een Ouijabord is een rechthoekig bord waarop alle letters van het alfabet zijn gedrukt. In de linker bovenhoek staat een zon getekend, in de rechterhoek een maan. Doorgaans staat bij de zon het woord YES en bij de maan het woord NO. Onderaan het bord staat het woord GOOD BYE. Vroeger werden deze borden voornamelijk van hout gemaakt. Tegenwoordig vind je ze in alle vormen, kleuren, maten en materialen.

Speelgoed

Meer dan dit valt er niet over te vertellen. Het Ouijabord is een bord met letters en een paar woorden. Niets meer niets minder. Je vraagt je af waar alle ophef rondom dit stuk speelgoed vandaan komt. Want dat is het. Speelgoed. Het Ouijabord is ooit als gezelschapsspel op de markt gebracht.  Geschikt voor kinderen vanaf acht jaar! Bij de mensen thuis lag het bord gewoon in de kast bij het Ganzenbord en Monopoly spel. 

Hoewel William Fuld  –de fabrikant – er nooit een geheim van heeft gemaakt dat hij zelf niet geloofde in het communiceren met geesten via het bord, speelde hij maar al te graag in op de goedgelovigheid van de mensen. Om het Ouijabord een nog spannender imago te geven, bedacht hij onderstaande instructies die hij op de achterkant van het bord liet drukken. Je ziet hoe suggestief de tekst is en dat er vooral staat wat je zelf wilt lezen zonder dat hij beweert dat hetgeen jij erin ziet al dan niet klopt.

Instructies

1st – Place the board upon the knees of two persons, lady and gentleman preferred, with the small table upon the board. Place the fingers lightly but firmly, without pressure, upon the table so as to allow it to move easily and freely. In from one to five minutes the tablet will commence to move, at first slowly, then faster, and will be then able to talk or answer questions, which it will do rapidly by touching the printed words or the letters necessary to form words and sentences with the foreleg or pointer.

2nd – Care should be taken that one person only should ask questions at a time, so as to avoid confusion, and the questions should be put plainly and accurately.

3rd – To obtain the best results it is important that the persons present should concentrate their minds upon the matter in question and avoid other topics. Have no one at the table who will not sit seriously and respectfully. If you use it in a frivolous spirit, asking ridiculous questions, laughing over it, you naturally get undeveloped influences around you.

4th – The Ouija is a great mystery, and we do not claim to give exact directions for its management, neither do we claim that at all times and under all circumstances it will work equally well. But we do claim and guarantee that with reasonable patience and judgment it will more than satisfy your greatest expectation.”

5th – In putting the table together wet the tops of the legs, and drive them firmly into the table. Care should be taken that they are firm and tight.

6th – The board should be kept smooth and free from dust and moisture, as all depends upon the ease with which the feet of the table can glide over the surface of the board. Rubbing with a dry silk handkerchief just before use is advised.

Vrij vertaald:

Ten eerste – Plaats het bord op de knieën van twee personen, bij voorkeur een man en een vrouw, met de kleine tafel op het bord. Plaats de vingers licht doch stevig, zonder druk, op de tafel (planchette) zodat deze in staat is rustig en vrij te bewegen. Binnen één tot vijf minuten zal de tafel beginnen te bewegen, eerst langzaam, dan sneller en zal dan in staat zijn te spreken of vragen te beantwoorden, door snel met de wijzer de gedrukte woorden of de letters op het bord aan te raken waarmee woorden gespeld kunnen worden.

Ten tweede – Men dient er op te letten dat een persoon één vraag tegelijk stelt, dit om verwarring te voorkomen, en de vragen dienen duidelijk en precies te worden uitgesproken.

Ten derde – Om de beste resultaten te behalen is het belangrijk dat de personen zich concentreren op de vraag die zojuist is gesteld en in gedachten andere onderwerpen vermijden. Vermijd personen wie zich niet serieus en respectvol met het bord bezig kunnen houden. Als je dit bord gebruikt in een lacherige stemming, belachelijke vragen stelt, één en ander niet serieus neemt, zul je zelf uiteraard hetzelfde soort invloed uitoefenen op jouw omgeving.

Ten vierde – Het Ouija is een groot mysterie, en we zullen dan ook geen exacte regels opstellen voor het gebruik ervan, noch beweren we dat het bord onder alle omstandigheden perfect zal werken.Wel durven we te beweren dat wanneer je geduld kunt opbrengen en het bord op een rechtvaardige manier gebruikt, het je grootste verwachtingen zal overtreffen.

Ten vijfde –  Wanneer de tafel in elkaar wordt gezet, maak de toppen van de pootjes nat en schroef deze met kracht in de tafel. Zorg dat deze goed vast komen te zitten.

Ten zesde –  Het bord dient schoon en vrij van stof en vocht te blijven, zodat de pootjes van de tafel gemakkelijk over het bord kunnen glijden. Het bord opwrijven met een zachte zakdoek voor gebruik is aan te raden.

Geduld

Als je goed tussen de – suggestieve-  regels doorleest, vertelt Fuld dat het Ouijabord soms, maar dus lang niet altijd zal werken. En dat is ook hetgeen je kunt verwachten; negen van de tien keer – zeker wanneer je pas begint met het raadplegen van het bord – zal het niet werken. Geduld is inderdaad nodig, zoals Fuld ook stelt in de beschrijving.

Soms duurt het zeker wel een half uur tot een uur voor er überhaupt beweging in de wijzer komt. Wanneer je na tien minuten de brui eraan geeft, zul je dus zeker niet het gewenste resultaat behalen. Geduld en heel veel oefening is wat je nodig hebt als je besluit met het Ouijabord te gaan werken.

Ook is het waar wat Fuld zegt over de eigen houding ten opzichte van het bord. En vooral ook: de eigen verwachting. Alles wat het bord jou laat zien is namelijk een weerspiegeling van jouw eigen brein. Jouw eigen onderbewustzijn.

Geesten

Verwacht je dat het bord je in de maling zal nemen? Het bord zal je de gekste dingen vertellen. Verwacht je dat het bord je bang zal gaan maken? Het bord zal je verwachting waarmaken. Of…verwacht je dat het bord je nuttige informatie zal geven? Het bord zal je in dat geval niet teleurstellen.

Het is net als bij de alternatieve  behandelingen voornamelijk gebaseerd op verwachting, geloof en gedachtekracht. Waar je jezelf geestelijk op instelt, is hetgeen je zult krijgen, voelen en ervaren.

Maar het meest belangrijk is wel dat nergens in de beschrijving staat dat de informatie die men via het bord krijgt, afkomstig is van geesten! Er staat vermeld dat het bord zal spreken. Hetgeen het bord ook doet als je er het geduld voor kunt opbrengen (middels jouw eigen onbewuste bewegingen).

Er staat niet dat je middels dit bord met de doden kunt praten! Hoewel Fuld de beschrijving zorgvuldig heeft gemaakt en iedereen hier zijn eigen visie op kan loslaten, bevat de tekst geen leugens.

Iedereen kan de tekst interpreteren op de manier die hem zelf het meest aanspreekt, waardoor het geloof dat middels het bord gecommuniceerd kan worden met de doden – zonder onwaarheden te vermelden- toch zoveel mogelijk in stand kan worden gehouden.

Meer interessante artikelen waarin het paranormale psychologisch wordt verklaard, vind je in het Paranormaal Blog.