Nathaliekriek.nl

Geesten oproepen

geesten oproepen

Geesten oproepen met behulp van een Ouijabord of middels  glaasje draaien. Hoe werkt dat eigenlijk en is het echt zo gevaarlijk als men beweert?

(Eerder verschenen op vrouw.nl)

Bij gebrek aan een Ouijabord maakt men bij het geesten oproepen ook wel gebruik van een zelfgemaakt Ouija-spel door alle letters van het alfabet (inclusief de getallen van 0 tot en met 9 en de woorden JA en NEE) op losse stukken papier te schrijven en deze in een cirkel op tafel te leggen. De steentjes van het scrabble spel lenen zich hier ook goed voor.

In plaats van de houten of kunststof wijzer (planchette) die gebruikt wordt bij het Ouijabord, wordt hier gebruik gemaakt van een omgekeerd glas; het beruchte ‘glaasje draaien’.

Wilt u toch liever een Ouijabord kopen, kan dit >HIER

 

Boek over glaasje draaien

Glaasje draaien is niet (on)gevaarlijk

~Alle do’s & don’ts ~

Vanaf 14 april 2020

verkrijgbaar in elke boekwinkel.

Link naar online bestellen volgt z.s.m.

Meer informatie over de inhoud vindt u >HIER

 

Geesten

Alle spookverhalen ten spijt, is er bij geesten oproepen geen sprake van daadwerkelijk contact met geesten. Glaasje draaien werkt namelijk op dezelfde manier als pendelen; op basis van het ideomotorisch effect.  Vooral wanneer je contact denkt te hebben met een overleden dierbare die je goed gekend hebt, weet je bewust of onbewust wat hij op bepaalde vragen geantwoord zou hebben als hij nog geleefd had.

Op het moment dat je de vraag gesteld hebt en hier onbewust in gedachten zelf het antwoord al op hebt gegeven, wordt er een minimale prikkel vanuit je hersenen gestuurd naar de hand waarop het glas rust, waardoor het glas de letters van het betreffende antwoord aanwijst. Ook als je te maken denkt te hebben met een onbekende geest, werkt dit op dezelfde manier. Hoe dan?

Puzzelen

Vaak zie je dat er halve woorden worden gevormd met vooral medeklinkers. Stel, tijdens het glaasje draaien wordt naar de naam van de aanwezige geest gevraagd, waarop de wijzer de letters NNKE aanwijst. Een niet bestaande naam.

Vervolgens slaat de vraagsteller zelf aan het puzzelen en vraagt: ‘Bedoel je ANNEKE?’

Hierop gaat het glas naar JA.

De vraagsteller denkt nu contact te hebben met een Anneke, maar de naam ANNEKE is nooit gespeld!

Omdat ons brein altijd op zoek is naar verbanden, naar herkenning, zullen onze hersenen altijd proberen woorden  te vormen wanneer we enkel flarden van tekst krijgen te zien. Wanneer de wijzer tijdens een sessie enkel wat letters  aanwijst, slaat ons brein – zonder dat we hier werkelijk bewust van zijn – direct aan het puzzelen met als gevolg dat onze hand de wijzer onbewust naar het betreffende antwoord leidt. Op internet circuleert de volgende tekst rond:

Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinrietsiet mkaat het neit uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn, het einge wat blegnaijrk is, is dat de eretse en de ltaatse ltteer op de jiutse patals saatn. De rset van de ltteers mgoen wllikueirg gpletaast wdoren en je knut vrelvogens gwoeon lzeen wat er saatt. Dit kmot odmat we neit ekle ltteer op zcih lzeen maar, het wrood als gheeel.

En dit vermogen komt ons bij het lezen van de boodschappen die we krijgen middels het beruchte geesten oproepen ook goed van pas.

Wanneer je helemaal opgaat in het spel, lijkt het of je hele gesprekken voert met geesten, terwijl je in werkelijkheid gewoon met jezelf communiceert. Vaak hoor je bevlogen glaasje draaiers  zeggen dat het vooral de geesten zijn die soms moeite hebben met het spellen van woorden en dat dit de reden is dat zij vaak zelf moeten raden wat er staat, of de geest in kwestie moeten vragen welk woord hij of zij nu werkelijk bedoelt. (Bedoel je…?)

Dat is op zich een leuke theorie, maar heeft met de werkelijkheid niets van doen. Nog een bewijs dat we het echt zelf zijn die de wijzer voortbewegen, is namelijk het feit dat wanneer de vraagsteller het bord raadpleegt met gesloten ogen, er weinig zal gebeuren. De planchette zal in dit geval óf onsamenhangende letters aanwijzen, óf er gebeurt helemaal niets. Er valt met gesloten ogen namelijk niets te puzzelen voor het brein. En dus werkt het ideomotorisch effect ook niet op deze manier.

Als de wijzer werkelijk door geesten zou worden voortbewogen, zou deze ook woorden blijven spellen wanneer we onszelf tijdens de sessie zouden blinddoeken.

Toetsenbord

Een veelgehoorde ervaring onder glaasje draaiers, is dat het werken met het Ouijabord in het begin niet soepel verloopt omdat je de eerste keren dat je het bord raadpleegt wordt getrakteerd op een  wirwar aan letters en woorden. Paragnosten en spiritisten verklaren dit als dat er teveel ruis zou zijn op de lijn tussen hier en Gene Zijde of wijten het aan een gebrek aan concentratie van de gebruiker.

In werkelijkheid heeft het alles te maken met het feit dat de debuterende gebruiker nog niet goed weet waar alle letters staan op het bord, zodat het schuiven met de planchette ook nog niet onbewust (ideomotorisch) gestuurd kan worden. Men is er immers nog niet mee bekend.

Dit is vergelijkbaar met de eerste keer dat iemand achter het toetsenbord van de computer zit. Het is een kwestie van wennen. De eerste periode maakt men veel typ fouten en gaat het typen zelf ook tenenkrommend traag. Pas na veel oefening zal het typen vlot en foutloos verlopen. Zo werkt het ook met glaasje draaien. Voor mensen die wel al snel kunnen typen op een toetsenbord zou een ‘Qwerty’ bord in dit geval een goede oplossing zijn!

Ondanks het feit dat we middels het bord dus niet met geesten communiceren, zal ik nooit beweren dat ‘geesten oproepen’ een onschuldig spel is.

Omdat we soms zo in het spel opgaan dat het vaak bedrieglijk echt lijkt alsof het glas daadwerkelijk door iets of iemand anders wordt voortgeduwd, kunnen er wel degelijk problemen ontstaan.

Niet met het oog op boze geesten die blijven spoken in huis, maar wel in verband met de eigen psyche. Wanneer iemand onvoorbereid en zonder enige kennis van zaken gaat glaasje draaien, is dit lang niet altijd zonder gevaar.

Kwade geest

Kinderen, maar zeker ook tieners, jong volwassenen en volwassenen die gemakkelijk te beïnvloeden zijn of niet stevig in hun schoenen staan op het gebied van zelfkennis, kunnen zonder meer problemen krijgen na het raadplegen van het Ouijabord of een avondje glaasje draaien.

Vaak zijn ze al gespannen voor het spel daadwerkelijk begint. ‘Als er maar geen kwade geest doorkomt’; bange gedachten die zijn gevoed door verhalen van derden, films en boeken waarin het slecht afliep met hen die een Ouijabord raadpleegden.

Alles wat we ooit (ook heel lang geleden) hebben gezien, gehoord, geroken, geproefd en gevoeld, zit opgeslagen in ons onderbewustzijn en kan door een bepaalde ervaring, angst of gedachte zomaar weer worden opgediept uit deze enorme menselijke ‘database’. Omdat de vraagsteller bij voorbaat al bang is voor boze berichten en onbewust ook verwacht dat er iets engs gaat gebeuren, gebeurt het juist!

Dit is vergelijkbaar wanneer men een pendel raadpleegt. Als je hierbij denkt dat deze beslist niet naar links mag bewegen, dan gebeurt het juist. Alles waar je – bewust of onbewust – aan denkt, wordt door je hersenen omgezet in spierbewegingen.

Angstaanjagend

Uiteraard vinden de meeste mensen het maar moeilijk te geloven dat bepaalde verdorven teksten uit hun eigen ‘koker’ afkomstig zijn, zulke slechte dingen denken zij niet! Maar hoe hard men dit ook ontkent, het komt wel degelijk voort uit ons eigen brein.

Mogelijk hebben we deze woorden of zinnen lang geleden ergens gehoord of gelezen of kwamen ze voorbij in een film, waardoor ze nu als ‘vergeten herinnering’ opgeslagen zitten in het onderbewustzijn.

Juist omdat men tijdens het glaasje draaien géén nare boodschappen wil krijgen en hier dus onwillekeurig toch aan denkt, gaat het brein als een malle in de eigen ‘database’ op zoek naar boze woorden, die vervolgens via het glas of de planchette alsnog -letterlijk- boven tafel komen.

Aangezien bepaalde kwade antwoorden de vraagsteller extra angst zullen aanjagen en zijn eigen bewuste of onbewuste gevoelens zullen bevestigen, zal deze persoon ook naderhand de antwoorden blijven horen rondzingen in zijn hoofd en hierdoor geloven dat hij wordt achtervolgd door een geest.

Dat is het moment dat sommige mensen werkelijk kunnen doordraaien, soms met verstrekkende, tragische gevolgen, helaas zelfs tot suïcide aan toe…

Gevaarlijk

Geesten oproepen kan dus inderdaad zéér gevaarlijk zijn voor mensen die zich niet realiseren dat alles wat op het bord zichtbaar wordt, afkomstig is uit het eigen onderbewustzijn. Dat het niet een geest is die hen achtervolgd, maar hun eigen angst, depressie, woede of trauma.

Wat je in het bord stopt, krijg je terug, dat is een vuistregel. Ben je vrolijk, zul je ook vrolijke boodschappen krijgen. Ben je bang, zul je angstige berichten ontvangen en ben je kwaad, zul je veel agressie kunnen verwachten via het glas of de planchette.

Ik zal nooit beweren dat geesten überhaupt niet bestaan. Niemand kan dit met zekerheid zeggen. Omdat de wetenschap dergelijke verschijnselen tot nog toe niet heeft kunnen bewijzen, wil dit niet direct zeggen dat deze er ook echt niet zijn. Het zou niet de eerste keer zijn dat de wetenschap bepaalde beweringen naderhand moet herzien.

Toch ben ik wel van mening dat áls geesten werkelijk bestaan, wij niet op commando met hen kunnen communiceren.

Experiment

Ben je nog steeds van mening dat je middels het ‘geesten oproepen’ daadwerkelijk contact kunt hebben met gene zijde ? Enkele jaren geleden zijn er diverse proeven gedaan met een groepje (ervaren) glaasje draaiers.

Na een poosje via een Ouijabord op vlotte wijze te hebben gecommuniceerd met de overleden bewoonster van een kasteel, werden plotseling alle deelnemers geblinddoekt. Immers, als men er van uit gaat dat het glas in beweging komt middels het ideomotorisch effect, zal er met gesloten ogen niets gebeuren.

De proef slaagde! De deelnemers van de Ouija sessie bleven weliswaar – ook geblinddoekt – de planchette driftig naar ‘JA’ en ‘NEE’ bewegen. Alleen… hadden zij niet in de gaten dat de onderzoekers intussen het bord een kwartslag hadden gedraaid, met als gevolg dat de planchette telkens weer tot stilstand kwam op een lege plek op het bord!

Ben je benieuwd wat zich in jouw eigen onderbewustzijn afspeelt, sta je met beide benen op de grond en ben je niet bang uitgevallen, dan kun je het eventueel zelf proberen. Ben je hier daadwerkelijk klaar voor en jagen zelfs de engste horrorfilms je geen angst meer aan, volg dan tenminste dit veilige stappenplan.

Benodigdheden:

  • een (zelfgemaakt) Ouijabord
  • 2000 ml geduld
  • 100 g moed
  • 500 g zelfkennis
  • een flinke scheut relativeringsvermogen

Terug naar het overzicht ‘Receptenboek van de paragnost’ >KLIK

Meer interessante artikelen waarin het paranormale psychologisch wordt verklaard, zie het Paranormaal Blog.