Broodje gezond? Calorieënbom! Tip van de week 31

broodje gezond

Een broodje gezond? Een calorieënbom, dát is het!  Een stokbroodje (wit of bruin) met ijsbergsla, ham, kaas, tomaat, ei, komkommer en soms ook augurk. Is dit nu werkelijk een broodje gezond of toch stiekem een dikmaker?

Eigenlijk zijn alle ingrediënten die op een broodje gezond zitten echt wel gezond te noemen. Het enige nadeel wanneer je ergens een broodje gezond bestelt is dat de meeste cafetaria helaas wel de volvette soorten kaas hiervoor gebruiken. En de vettere boter, want dat smaakt beter (voller). Op zich niet erg, ons lichaam heeft immers ook een beetje vet nodig ten gunste van de huid, de hersenen, de vetverbranding en het opnemen van vitaminen.

Toch maakt alles bij elkaar dat een broodje gezond weliswaar niet ongezond is voor ons lichaam, maar  wel ‘ongezond’ voor de lijn!

Een regulier broodje gezond (zonder mayonaise!) is gemiddeld toch al goed voor 350 Kcal! En met en paar flinke klodders mayonaise al snel het dubbele.

Heb je toch ontzettend veel trek in zo’n broodje, neem het dan als lunch en het liefst met bruin (stok) brood, of bruin bolletje zonder mayonaise en zeker niet als tussendoortje.

Beter is natuurlijk om  een broodje gezond zelf te maken met

  • volkoren brood
  • halvarine
  • rucola sla
  • magere kaas
  • magere ham
  • een gekookt eitje
  • tomaat
  • komkommer.

Op die manier  bestaat je lunch uit een vetarme combinatie met de juiste koolhydraten, waardoor je langer verzadigd bent.

Daarbij zal het spijsverteringsstelsel harder moeten werken om de vezels van het volkorenbrood te verteren.

Omdat vezels niet in de darmwand worden opgenomen, maar wel de samentrekkingen van de darmen stimuleren zal je  lichaam alleen al hiermee meer calorieën verbranden!

Wil je toch een beetje mayo op je broodje? Kies dan voor frietsaus. Meer smaak creëer je met kruiden op je eitje (paprikapoeder, zwarte peper, bieslook, bascilicum en peterselie). Houd je van lekker spicy? Voeg dan een beetje cayennepeper toe en/of jalapeno!

Dankzij alle kruiden wordt het zout overbodig. Prima, dat houdt toch alleen maar vocht vast.

 

Deze week mag je jezelf ook wegen! Klik >HIER voor handige weeg -en meettips.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME