Uitleg vetten (opslag van energie/brandstof)

vetten

Vet is slecht. Zeggen veel mensen. Maar vetten zijn onmisbaar in ons dag menu! Vet draagt namelijk bij aan het verteren van voedsel. Sommige vitamines worden opgelost door vet waardoor ze beter worden opgenomen in het lichaam! (Bijvoorbeeld Vitamine A D, E, K.)

Daarbij smeert vet de gewrichten, biedt vet bescherming in ons lichaam door het afweren van ziektes, is het goed voor onze hersenen, het geheugen, verbetert de de huid structuur, verbetert je insuline gevoeligheid, draagt bij aan de vet verbranding, neemt vet oplossende vitaminen op in het bloed  en houdt het onze lichaamswarmte vast zodat we het niet koud krijgen.

Vet bestaat uit verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren.

Wat houdt dat in?

  • Verzadigde vetzuren zijn slecht voor hart en bloedvaten.
  • Onverzadigde vetzuren zijn goed voor hart en bloedvaten.

Ons lichaam maakt zelf ook vetzuren aan (cholesterol) Als je van nature veel vetzuren aanmaakt en daarbij ook nog eens via voeding veel verzadigde vetzuren binnenkrijgt, wordt je cholesterolgehalte te hoog en dit is schadelijk voor de gezondheid; het kan hart en vaat ziekten veroorzaken.

Onverzadigde vetzuren kan het cholesterolgehalte in je bloed verlagen.

  • Onverzadigde vetzuren zitten in: Olijfolie, pinda’s, noten, vette vis (zalm, haring, makreel)
  • Verzadigde vetzuren zitten in: Volle melk producten, kaas, koek, chocola,gebak, chips, snacks.

Goede vetten

De goede vette producten die ons lichaam nodig heeft, bestaan uit zowel  onverzadigde vetzuren als verzadigde vetzuren. Dat is niet erg, want de verhouding ligt hier goed. De goede, onverzadigde vetzuren hebben hier de overhand.

Een welkome aanvulling op ons dagelijks menu is dan ook de visolie die in capsulevorm te verkrijgen is.

>HIER vind je de juiste viscapsules

Al het vet dat we eten wordt eigenlijk direct in ons lichaam in vet cellen, opgeslagen waardoor bij teveel consumptie overgewicht ontstaat. Het  overtollige vet wordt in het lichaam opgeslagen als energie-voorraad.

Belangrijk is dus om vooral vetarm te eten en vooral de verzadigde vetzuren zoveel mogelijk te vermijden.

Toch is het ook niet goed om te weinig vet te eten. Vetten vormen onder anderen een energie-opslag voor tijden waarin er weinig voedsel voor handen is of we extra energie nodig hebben (bijvoorbeeld tijdens het sporten of wanneer je jezelf uithongert met een crash-dieet.)

Wanneer je helemaal geen vet meer tot je neemt of veel te weinig, zal je lichaam hierop reageren door het metabolisme (de vetverbranding) te vertragen. Het moet immers zuiniger aandoen met de (energie-)voorraad vet die er nog wel is!

Wanneer er niet voldoende vetten voor handen zijn zullen koolhydraten die genuttigd worden sneller in het bloed worden opgenomen voor extra energie waardoor het beetje opgeslagen vet dat zich in het lichaam bevindt hier kan blijven en niet wordt opgebruikt.

Energiebron

De koolhydraten die genuttigd worden moeten in dit geval dienen als brandstof in plaats van het opgeslagen vet dat normaliter wordt aangesproken als energiebron bij langdurig bewegen, maar zullen tevens een hoge bloedsuikerspiegel veroorzaken. Zeker wanneer er ook nog eens weinig aan lichaamsbeweging wordt gedaan!

Wanneer je weinig vet in je lichaam hebt vergroot dit de productie van insuline die de grote hoeveelheden suiker in het bloed weer dient te neutraliseren.

Hierdoor ontstaan enorme schommelingen in de bloedsuikerspiegel waardoor je extra trek krijgt in zoet (weer de verkeerde koolhydraten!) De alvleesklier dient op deze manier te vaak te veel insuline aan te maken waardoor de insuline de opslag van vet (uit koolhydraten) alleen maar stimuleert.

(Te) weinig vet eten zal dus de vetverbranding vertragen, maar de vetopslag bevorderen! Dit zal zeker niet bijdragen aan een gezonde slanke lijn en je lichaam meer kwaad dan goed doen.

Hoe je het wendt of keert, we hebben (onverzadigde) vetten nodig! Niet te veel, maar zeker ook niet te weinig.

Calorieën

Vet bevat meer calorieën( zelfs meer dan het dubbele!) per gram dan eiwitten en koolhydraten waardoor vet bij kleinere hoeveelheden eerder overgewicht veroorzaakt.

Het overgewicht wordt dus niet direct veroorzaakt door het vet zelf, maar de hoeveelheid calorieën die het bevat en wanneer je er dus teveel van binnen krijgt!

Het is een fabel dat je van de ‘goede’ vetten niet dik zou worden! De goede vetten (Omega 3 vetzuren)  bevatten evenveel calorieën als de verzadigde vetten, maar zijn enkel beter voor het cholesterolgehalte en dus niet voor de slanke lijn!

Overtollig vet bij een vetrijk voedingspatroon, wordt door het hele lichaam opgeslagen in vet cellen. Het vet komt ook terecht in het bloed en de bloedvaten waardoor deze vernauwen.

Hierdoor komt de bloedtoevoer naar vitale organen in het gedrang waardoor deze niet voldoende bloed en zuurstof krijgen. Het hart zal als reactie hierop ook harder moeten werken waardoor de hartslag en de bloeddruk omhoog gaat en de kans op hart en vaatziekten toeneemt.

Daarbij  produceren vet cellen oestrogeen, wat het risico  op kanker kan verhogen zoals ook uitgelegd in het blogje over koolhydraten. Nogmaals; hoe meer vetcellen, hoe hoger het oestrogeengehalte in het bloed, hoe groter de kans op deze afschuwelijke ziekte.

Transvetten

Vermijd ook het liefst alle transvetzuren. Dit zijn oliën die chemisch bewerkt zijn zodat deze langer houdbaar zijn.

Transvetten. Ze zijn zeer slecht voor de gezondheid en zitten voornamelijk in margarine, in frituurvet (dus niet in plantaardige olie) gefrituurd voedsel, koekjes, gebak, crackers, chips, kant en klaar mixen voor soepen en sauzen, kant en klaar mixen voor capuchino, chocolademelk en koffiecreamers.

Het is moeilijk aan te tonen of er in een product transvetten aanwezig zijn. Je kunt het wel op het etiket terug vinden onder de vermelding van de ingrediënten.

Wanneer hier staat dat het product gehard plantaardig vet bevat of gehydrogeneerd vet, kun je er van uit gaan dat het hier om transvetten gaat.

Transvetten zijn werkelijk ongezond. Ze tasten het immuunsysteem aan, belasten de lever, verhogen de kans op slecht cholesterol, kunnen het risico van kanker verhogen en maken de bloedplaatjes kleverig waardoor dit moeilijker te transporteren is in de bloedbaan.

Zit er toch transvet in een product dat je gebruikt, zorg dan dat het product minder dan 1 gram bevat.  Vet en koolhydraten (in de vorm van suikers!) is verreweg de slechtste combinatie die je hebben kunt in verband met het afslanken.

Producten waar beide ingrediënten in verwerkt zijn, zitten doorgaans vol met ‘lege’ calorieën; calorieën zonder voedingswaarde, zonder vitaminen, etc.

Daarbij heeft onderzoek uitgewezen dat voedingsmiddelen met de combinatie vet, suiker en zout een bepaald ‘zaligmakend’ gevoel in de hersenen veroorzaakt waardoor het eten van deze producten een verslaving wordt (met enorme, ongezonde, schommelingen in de bloedsuikerspiegel!)

De goede vetten eet je het best in combinatie met eiwitten en groenten.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME