Hoezo ADHD?
HSP wordt door het overgrote deel van de Nederlandse bevolking nog steeds niet erkend en weggezet als zweefkezerij, terwijl ondertussen 2 tot 7 % van alle kinderen in Nederland wel het etiket ADHD opgeplakt heeft gekregen.
Maar wat is nu eigenlijk het verschil?
Een HSP (High Sensitive Person) is iemand die overgevoelig is voor prikkels (hooggevoelig), hetgeen het dagelijks functioneren behoorlijk in de weg kan staan.
Het bestaan van HSP is echter niet te bewijzen door middel van bloedproeven, scans, foto’s of ander medisch onderzoek.
Hooggevoeligheid c.q. hoogsensitiviteit wordt vastgesteld aan de hand van een vragenlijst.
ADHD (Attention Deficit Attention Disorder) wordt gezien als ‘aangeboren hersenafwijking waarbij sprake is van een biochemische disbalans tussen neurotransmitters’ waardoor iemand overgevoelig reageert op prikkels en hierdoor snel is afgeleid.
Echter, tot nu toe heeft geen enkele wetenschapper een dergelijke disbalans kunnen aantonen. Men heeft zelfs geen flauw idee hoe een normale balans er überhaupt uit zou moeten zien!
ADHD is niet meer dan een verzameling van gedragssymptomen en wordt vastgesteld aan de hand van een vragenlijst.
Zowel ADHD als HSP is dus niet wetenschappelijk te bewijzen. Toch worden zogenoemde ADHD-patiënten voorzien van medicatie die juist daar op de hersenen inwerkt waarvan nog nooit iemand heeft kunnen bewijzen dat hier daadwerkelijk iets mis is.
Het boek ‘Hoezo ADHD?’ schreef ik in 2010 in samenwerking met apotheker in de psychiatrie: Fernand Haesbrouck.
Naast mijn eigen ervaring als ouder en onderwijsassistente leerde hij me alles over de werking van het brein en de invloed van ADHD medicatie op de hersenen van kinderen in de groei.