De leukste vragen over slapen

De leukste vragen over slapen. Tijdens de opname van een TV programma dat wegens technische omstandigheden uiteindelijk niet is uitgezonden, werd mij door de kijkers een aantal vragen gesteld over slapen. Omdat de vragen te leuk zijn om niet met jullie te delen, heb ik besloten deze toch op de website te zetten.

Wanneer val ik in slaap? Ik kan me nooit precies met moment herinneren tussen wakker zijn en het moment dat ik daadwerkelijk in slaap val. Hoe kan dat?

Tijdens onze slaap wordt het werkgeheugen uitgeschakeld. Dit is het geheugen dat we overdag gebruiken om te herinneren waar we mee bezig zijn, wat we zojuist hebben gedaan en wat we straks willen gaan doen. Dit geheugen heb je tijdens je slaap niet nodig, dus op het moment dat je in slaap valt, kun je alles van dat moment loslaten. Je brein zet het werkgeheugen automatisch uit op het moment dat je (bijna) in slaap valt, waardoor je je ook naderhand niet meer kunt herinneren dat je op dat moment in slaap bent gevallen.

Waarom hoor ik niet wat er om me heen gebeurt als ik slaap? Ik ben toch niet ineens doof of zo?

Toch wel. Tijdens onze REM slaap, worden bepaalde delen van ons brein uitgeschakeld om helemaal tot rust te kunnen komen. Dat is de reden waarom we tijdens onze slaap niets uit de omgeving zien, horen of ruiken! (Daarom zijn brandmelders zo belangrijk!)

Zo nu en dan slaap ik met mijn ogen open, ik heb echter geen idee wat ik tijdens zo’n slaapsessie heb gezien. Hoe kan dat?

De reden dat je ogen soms open zijn, is een niet goed functionerende oogzenuw of spier waardoor je ooglid tijdens de slaap omhoog kruipt. Je ziet dit ook vaak bij baby’s en dieren. Verder gebeurt er in je brein hetzelfde als wanneer je met je ogen dicht slaapt; een gedeelte van het brein staat uitgeschakeld, waardoor je ondanks één of twee geopende ogen niets uit je omgeving waarneemt. Je kijkt wel, maar je ziet niets.

In hoeverre mag je het je partner kwalijk nemen als hij je martelt tijdens zijn/haar slaap?

Eigenlijk niet. Naast het werkgeheugen, wordt in de hersenen tevens ons vermogen tot bewegen gedeeltelijk uitgeschakeld. Dit om te voorkomen dat we de bewegingen die we in onze dromen maken, ook echt uitvoeren (zitten, staan, lopen, rennen, etc).

Schoppen, slaan, stompen, trappen, fladderen en ander ongewenst gedrag tijdens de slaap wordt vaak veroorzaakt door een tijdelijke storing in de hersenen waardoor de bewegingen die in de droom worden gemaakt, ook echt worden uitgevoerd. Dit gebeurt ook tijdens slaapwandelen.

De persoon in kwestie is zich hier niet van bewust. Het vertonen van dergelijk gedrag tijdens de slaap kan een neurologische oorzaak hebben, maar ook ontstaan door het slikken van bepaalde medicatie als antidepressiva of tijdens het afkicken van alcohol of drugs. Ook erfelijkheid kan hierbij een rol spelen.

Zou het kunnen dat je tijdens het dromen misschien wel in het buitenaardse bent?

Ik denk zelf van niet. Tijdens onze slaap staat in ons brein alles uitgeschakeld waarmee we dingen uit onze omgeving kunnen waarnemen. Daarentegen draait ons lange termijn geheugen, onze fantasie én het gedeelte waardoor we in staat zijn tot visualiseren juist op volle toeren. Om deze reden kun je er vanuit gaan dat alles wat je tijdens je dromen te zien krijgt, afkomstig is uit je eigen onderbewustzijn.

Omdat tijdens onze slaap ons gevoel voor logica, rechtvaardigheid en zelfreflectie ook staat uitgeschakeld (want: evenals het werkgeheugen niet nodig!) kan het gebeuren dat we de meest vreemde dromen hebben over dingen die we in het dagelijks leven nooit zouden doen, durven of überhaupt kunnen bedenken!

Ons brein is de beste filmregisseur die er is. Van alle beelden die in ons onderbewustzijn staan opgeslagen – in combinatie met onze eigen hoop, vrees plus alles wat ons in het dagelijks leven bezighoudt – wordt elke nacht weer een unieke film geproduceerd. Daarom is droompsychologie ook zo interessant!

Betekent een natte droom bij een vrouw, hetzelfde als bij een man?

Ja.

Wat heeft de stand van de maan, te maken met dromen?

Hier zijn de meningen over verdeeld. Dromen worden vooral beïnvloed door de eigen ervaringen, gedachten, gevoelens en herinneringen. Toch beweren veel mensen tijdens volle maan intenser te dromen. Hier is echter (nog) geen wetenschappelijk bewijs voor, al wijst een Zwitsers onderzoek iets anders uit...

Sinds wanneer is een stuk touw om een ring, een dromenvanger?

Dromenvangers worden al eeuwen lang gebruikt door een Noord Amerikaanse indianen stam om hun kinderen te beschermen tegen nachtmerries. Volgens deze stam worden de boze dromen gevangen in het web en worden de mooie dromen erdoor gelaten. De New Age cultuur heeft dit ornament pas in de jaren 90 in Nederland geïntroduceerd.

Hoe kom je van je nachtmerries af ? Bestaan hiervoor bepaalde rituelen?

Een nachtmerrie kun je de baas worden door overdag de nachtmerrie zoveel mogelijk te herbeleven, zodat je went aan de beelden met als gevolg dat je er ’s nachts minder van schrikt.

Overdag de nachtmerrie herbeleven en er zelf een ander einde bij verzinnen is ook een optie. De kans is dan groot dat de droom ook ’s nachts op die manier zal verlopen.

Vaak helpt het ook als je geheel ontspannen bent voor je naar bed gaat en een uur voor het slapen gaan niet al te veel indrukken meer opdoet. Dus geen TV en mobiel (scrollen, Facebook/Insta tijdlijn: onrust!).

Slaap kindje slaap, daarbuiten loopt een schaap……hoezo een schaap?!

Het rijmt op ‘slaap’. En het is een rustgevend dier, een schaap. Vertrouwd ook. Iedereen kent het beeld van een rustig grazend schaap in de wei. ‘Aap’ zou ook kunnen, maar dat is te druk. En niet gebruikelijk; buiten klimt een aap. Dan is het kind meteen wakker.

Kunnen dieren dromen?

Ja. Dromen doen we alleen tijdens de REM slaap en diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat ook dieren een REM fase kennen. Honden blaffen soms ook echt in hun slaap. Een beetje ingehouden, zoals mensen vaak mompelen in hun slaap. Ze schokken dan ook met hun pootjes, alsof ze liggend aan het rennen zijn. Zelfs ratten blijken een REM slaap te hebben.

Wat is nou waar over déja-vu’s? Want ik weet zeker dat ik soms iets meemaak wat ik al eens eerder gedroomd heb.

Personen die heel creatief zijn, een hoger dan gemiddeld IQ hebben, veel lezen, studeren of veel reizen, hebben vaker een déja-vu dan personen met een kleinere belevingswereld. Simpelweg omdat actievere mensen meer indrukken opdoen en dus meer bewuste én onbewuste herinneringen hebben. Hierdoor dromen zij ook meer en is de kans groter dat zij overdag iets herkennen uit een droom.

Zelfs als je je die droom niet bewust meer kunt herinneren, zit deze droom wel degelijk opgeslagen in je onderbewustzijn. Wanneer je overdag iets ziet of doet waarover je ooit gedroomd hebt, legt je brein direct de link met deze (onbewuste) herinnering, waardoor je het gevoel hebt: hee, dit heb ik al eens gezien! Ons brein is altijd op zoek naar herkenning en constant bezig met het leggen van verbanden; ook met het oog op herinneringen die we hebben aan dromen!

Welke dromen heb jij op je lijf laten tatoeëren

Geen enkele. Wel is het mijn droom om nog heel veel tattoos erbij te laten zetten.

Dit waren van deze opname de leukste vragen over slapen, maar natuurlijk valt er over dit interessante onderwerp nog veel meer te vertellen!