Rauwkost moet zwemmen. Tip van de week 15

rauwkost moet zwemen

Rauwkost moet zwemmen. Waar komt dat nu weer vandaan? Toch is het zo. Wanneer je tijdens het afvallen veel rauwkost eet krijg je er een meer verzadigd gevoel van wanneer je er een glas water bij drinkt. Daarbij bevordert water het verteringsproces van de moeilijker verteerbare rauwe groenten.

Is rauwkost nu werkelijk zo gezond? Ja en nee. Rauwe groenten bevatten veel vitaminen, mineralen en vezels maar het is wel belangrijk dat we daarnaast ook bereide groenten blijven eten. (Dus ook hier: de rauwkost laten zwemmen of pootje baden in kookvocht!)

Maar een beperkt aantal soorten groenten kan rauw worden gegeten. Sommige groenten moeten sowieso eerst worden gekookt, geroerbakt of gesmoord omdat deze op die manier beter verteerbaar voor ons worden.

Doe dit het liefst met het deksel op de pan in niet teveel water, dit omdat veel goede voedingsstoffen in het kookvocht achterblijven. Bereid groenten liever ook niet in de magnetron, hier gaan heel veel belangrijke voedingsstoffen (anti-oxidanten), verloren!

Stomen is nog de beste optie, hierbij gaan maar tien tot twintig procent van de belangrijkste voedingsstoffen verloren.

Doordat ons lichaam het makkelijker kan verteren worden er meer voedingsstoffen uit gekookte of gestoomde groenten opgenomen. Bovendien kan een zwak maag darmstelsel de vezels in rauwe groenten niet altijd even makkelijk verteren waardoor de maag geïrriteerd kan raken.

Een ons rauwkost per dag plus twee ons bereide groenten bij de warme maaltijd is aan te raden. Groenten die rauw kunnen worden gegeten (wel goed afspoelen i.v.m. mogelijke bacteriën) zijn:

  • komkommer
  • tomaat
  • radijs
  • ui
  • wortel
  • sla
  • witte kool
  • rode kool
  • paprika
  • bleekselderij

Gemengde kant en klare rauwkostsalades zijn bij de supermarkt of groenteboer verkrijgbaar, deze kun je prima zonder toevoegingen eten of eventueel op smaak brengen met een lichte (naturel of yoghurt) dressing.

Handig om te weten: Komkommer bevat haast geen calorieën en het verteren van komkommer kost meer calorieën dan de komkommer bevat. Van komkommer val je dus af!

 

Deze week mag je jezelf ook wegen! Klik >HIER voor handige weeg -en meettips.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME