Afvallen en eieren. Tip van de week 32

afvallen eieren

Afvallen en eieren: een goede combi! Eieren zijn niet alleen  rijk aan eiwitten, maar ook aan vitaminen (B2, B12, D, E)  en mineralen (ijzer, foliumzuur en choline). Een dikmaker is het ei ook al niet. Gemiddeld bevat een gekookt ei ongeveer 80 tot 90 Kcal.

Wel bevat de dooier van een ei ongeveer 200 mg cholesterol (het eiwit zelf niet) terwijl ongeveer 300 mg is per dag geoorloofd is.  Aangezien we ook via andere voedingsmiddelen (kaas, vlees, vleeswaren) cholesterol binnen krijgen, geldt dus ook voor eieren: eet ze met mate. Tenzij je de dooiers verwijdert.

Twee tot drie eieren per week is absoluut verantwoord, en als je de dooiers verwijdert en/of geen vlees of kaas eet zelfs iets meer.

Dat eieren een goede ondersteuning zijn bij het afvallen komt doordat vooral spiervorming het metabolisme versnelt. Eieren zijn perfect voor de opbouw van spieren. Hoe meer spiermassa we kweken, hoe meer calorieën we verbranden, ook in rust.

Wel is het belangrijk dat de eieren die je eet vers zijn, want van oude eieren kun je behoorlijk ziek worden.

Denk hierbij aan salmonellavergiftiging die je kunt oplopen door een bacterie die zich in rauw voedsel kan bevinden. De salmonellabacterie is afkomstig uit de darm van het dier.

De salmonella bacterie is soms ook aanwezig in rauw vlees als filet Americain, Carpaccio, ossenworst of rauwe tartaar, maar kan zich ook in rauwe groenten bevinden wanneer deze zijn bemest met de mest van een besmet dier, of in niet goed gekookte mosselen die in aanraking zijn geweest met uitwerpselen van meeuwen bij de zee!

Oude eieren

Bij besmette eieren is vooral de schaal een risicofactor. De inhoud van het ei is meestal niet besmet, maar wanneer de besmette schaal met het ei zelf in aanraking komt vanwege een scheur in de schaal of tijdens het pellen kun je er behoorlijk ziek van worden.

Soms zit de bacterie werkelijk binnenin het ei en zat  het daar al in het lichaam van de kip voordat de schaal zich erom heen vormde. Dit is soms mogelijk wanneer de bacterie via de darm van de kip in de eileider is terecht gekomen.

Hoe ouder het ei, hoe meer salmonella bacteriën het na een eventuele besmetting bevat. De eerste symptomen van een Salmonella vergiftiging doen zich meestal 12 tot 36 uur voor na het eten van het besmette voedsel, en kunnen zijn:

  • misselijkheid
  • braken
  • buikkrampen
  • diarree
  • hoofdpijn
  • koorts
  • koude rillingen

Het verloop van deze besmetting is uiterst onaangenaam en kan bij bejaarden, jonge kinderen of personen met een verminderde tot lage weerstand (zwangere vrouwen, chronisch zieken of diabetici) leiden tot:

  • uitdroging
  • shock
  • bloedvergiftiging
  • hartritme storingen

Houdbaarheidsdatum eieren

Het is dus wel belangrijk dat je je eitje koel bewaard (in de koelkast groeit de salmonella bacterie namelijk niet goed), niet rauw of zacht gekookt gebruikt nadat de houdbaarheidsdatum is gepasseerd, en voor consumptie goed verhit. Bij zes minuten koken is het risico geweken, maar dan is je ei ook wel behoorlijk hard.

De houdbaarheidsdatum die op de doos staat is de datum waarop de eieren zijn gelegd plus 28 dagen. Wanneer er na de houdbaarheidsdatum nog twee weken zijn verstreken zijn de eieren zes weken oud en is het beter de eieren niet meer te eten, ook niet gekookt of gebakken.

De versheid van een ei kun je  bij twijfel handig testen.

Leg het ei in zout water. Komt de bolle kant bovendrijven, dan heb je hoogst waarschijnlijk te maken met een oud ei.

Een andere manier is even schudden. Hoor je niets wanneer je het ei heen en weer schudt, is het ei vers. Hoor je het ei van binnen klotsen, kun je het beter weggooien!

Bij het breken van een vers ei  om het te bakken, zal  de dooier mooi rond en stevig zijn en het eiwit weinig tot niet uitlopen in de pan.

Wanneer op de doos staat dat de eieren uit Nederland komen, is de kans op salmonellabesmetting zeer klein. (één op de drieduizend tot vijfduizend!) Toch is voorzichtigheid en hygiëne geboden. Beter voorkomen dan genezen!

 

Deze week mag je jezelf ook wegen! Klik >HIER voor handige weeg -en meettips.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME