Nathaliekriek.nl

Waarom toeval bestaat

Bestaat toeval?

Bestaat toeval? Toeval, synchroniciteit, mensen willen graag geloven dat iets is voorbestemd. Of wordt gestuurd van ‘boven’. Door de kosmos of iets anders groots dat we niet kunnen bevatten. ‘Toeval bestaat niet’, is ook een veelgehoorde uitspraak. Ik denk zelf eigenlijk dat toeval wel degelijk bestaat.

Toeval; een onverwachte gebeurtenis die u ‘toe-valt’. Ik geloof dan ook zeker niet dat onze toekomst van te voren door hogerhand is uitgestippeld; deze hebben we zélf in de hand.

Onze toekomst is het gevolg van de beslissingen die we hebben gemaakt in het verleden en de keuzes die we maken in het heden. En soms van nare dingen die ons overkomen, bijvoorbeeld ziekte of het verlies van een dierbare. Toch zijn we – ook in dergelijke hartverscheurende situaties – zelf degenen die kiezen hoe we met dit verdriet omgaan.

Kansberekening

Vaak lopen bepaalde situaties of gebeurtenissen zo wonderlijk in elkaar over, dat het moeilijk is om niét te geloven dat één en ander is voorbestemd. Zeker wanneer u zelf graag wílt geloven dat alles door de kosmos wordt gestuurd, zult u toevallige, onverwachte gebeurtenissen al snel interpreteren als zijnde ‘het Lot’.

De mens is namelijk altijd geneigd situaties en gebeurtenissen in gedachten om te buigen naar hoe het hem zelf goed uitkomt. Ons brein is altijd bezig met het zoeken naar ‘verklaringen’ voor de dingen die ons overkomen of om ons heen gebeuren.

Het geeft ons een veilig en geruststellend gevoel wanneer alles ‘een reden’ heeft. Toch is er altijd sprake van kansberekening. We kiezen er zelf voor om een bepaalde actie te ondernemen, met als gevolg dat er een kans bestaat dat er iets speciaals zal gaan gebeuren.

Als u vijf dobbelstenen gooit en hiermee in één worp vijf zessen gooit, is dit dan voorbestemd? Of toeval? En als u een staatslot koopt en u wint de hoofdprijs, is dit dan toeval? Of voorbestemd?

In beide gevallen is hier sprake van toeval. Van kansberekening.  U kiest er zelf voor de dobbelstenen te werpen, met als gevolg dat er een kans bestaat dat u in één keer Yahtzee gooit. En inderdaad, hoe vaker u in één keer probeert vijf zessen te gooien, hoe groter de kans dat het een keer lukt. Ook wanneer u een lootje koopt, is er een kans dat u ‘toevallig’ het winnende lot koopt. Een kleine kans weliswaar. Al zal de kans vergroten wanneer u in een gekke bui honderd loten koopt. Of duizend.

De ene kans is groter dan de andere en het is ook lang niet zeker dat iets u ook daadwerkelijk ‘toe zal vallen’, maar toch, de kans is er. Had u geen actie ondernomen, was er ook geen sprake geweest van een kans en dus ook niet van ‘toeval’.

Vakantie

Stel, u gaat op vakantie naar Spanje en blijkt daar op de markt in Costa Blanca een oud klasgenoot tegen te komen. Is dit dan voorbestemd? En wat als u afreist naar Griekenland met als doel daar eens flink de bloemetjes buiten te zetten, maar in plaats daarvan ontmoet u iemand die u de baan van uw leven aanbiedt. Is dit dan toeval?

Ook hier is weer sprake van toeval. Beide ontmoetingen zouden het gevolg zijn van een actie die u zelf hebt ondernomen, namelijk: op vakantie gaan. De ene ontmoeting heeft wellicht grotere gevolgen dan de andere, maar desondanks zijn beide situaties gebaseerd op toeval. U was toevallig op de juiste tijd op de juiste plek.

Volgens aanhangers van de stelling ‘toeval bestaat niet’ is dát juist hetgeen wat is voorbestemd. Het universum heeft je op het juiste moment naar de bewuste plek gestuurd.

Maar eigenlijk is ook hier vooral sprake van kansberekening en is het gewoon heel logisch dat mensen die veel van alles ondernemen, vaker leuke ‘toevalligheden’ op hun pad treffen, dan de zogeheten couch potatoes die dag en nacht thuis met een bak chips en een baal zware shag voor de buis liggen te hangen.

De kans dat je ergens ver van huis iemand tegen komt die je kent of die jou de perfecte job aanbiedt is uiteraard klein, maar… hij ís er wel.

Dromen

Soms gebeurt er iets toevallig wanneer u zelf géén actie onderneemt, maar gewoon aan iets of iemand denkt. U denkt aan uw zus en prompt belt ze u op. U denkt aan de vriend die u al een poos niet meer hebt gesproken en op dat moment komt hij de hoek om wandelen. U droomt over iemand en de dag erop komt u hem tegen. Dát kan toch geen toeval zijn?

Jawel hoor.

Waarschijnlijk denkt u wel vaker aan uw zus of uw vriend en gebeurt er op die momenten niets. En u droomt wel vaker over een willekeurig iemand, maar meestal blijft een ontmoeting in het echte leven met diegene daarna uit. Juist op het moment dat de gedachte (of de droom) en de gebeurtenis wél samen vallen, maakt dit op een bepaalde manier indruk waardoor u deze momenten als ‘speciaal’ bestempelt (en dus ook beter onthoudt), terwijl het wederom niets meer is dan een kansberekening.

U kunt dit vergelijken met de kans om een prijs te winnen met bingo. Hoe vaker u meedoet, hoe groter de kans is dat u iets wint. Hoe vaker u aan uw zus denkt, hoe groter de kans is dat ze u juist op dat moment opbelt.

Denkt u haast nooit aan uw vriend maar komt hij desondanks op dat ene moment dat u wél aan hem denkt de hoek omgelopen? Goed, de kans was in dit geval kleiner, maar desondanks: een kleine kans is ook een kans! Zelfs wanneer u droomt over iemand is er altijd een kans dat er daarna in het echte leven ‘toevallig’ iets gebeurt dat met hem of haar in verband staat.

Dus bestaat toeval?

Ja, dat bestaat. Aangestuurd door onze eigen acties, dromen of gedachten in combinatie met kansberekening kunnen ons inderdaad zomaar leuke dingen ‘toevallen’.

 

Voor leuke, interessante, bijzondere, waargebeurde verhalen over toeval, klik >HIER.

Psyche blog >HOME