Eten voor en na het sporten en over trainen op een lege maag. Tip van de week 28.

eten voor en na het sporten en over trainen op een lege maag

Eten voor en na het sporten en over trainen op een lege maag. Het is namelijk een veel gestelde vraag: Hoe zit het met sporten voor en na de maaltijd? En op de nuchtere maag?

Het is bij het afvallen en het kweken van spieren zeer belangrijk dat je weet wat je het beste kunt eten voor en na het sporten en dat je leert waarom trainen op een lege maag verre van prettig is.

Eten voor het sporten

Het is sowieso niet goed om direct voor het sporten te gaan eten. Je lichaam is direct na de maaltijd nog zo druk bezig met de spijsvertering waardoor je minder goed presteert tijdens het sporten. Bovendien is trainen met een volle maag zeer onprettig; het kan klachten veroorzaken als maag/darmkrampen, maagzuur, misselijkheid, hinderlijke gasproductie, pijn in de zij of diarree.

Het beste is om twee tot drie uur voor je training iets te eten dat licht verteerbaar, vetarm maar wel koolhydraatrijk is zoals volkoren brood met mager beleg of aardappelen of volkoren pasta met groente en mager vlees.

Tegen de tijd dat je gaat sporten is het voedsel verteerd en kan je lichaam jou weer voldoende energie bieden voor je training.

Trainen op een lege maag

Maar dan, trainen op een lege maag? Nee. Sporten op een nuchtere maag is ook niet goed. Een auto rijdt niet zonder brandstof, een mens functioneert niet zonder energie. Ga je sporten zonder dat je van te voren hebt gegeten, kun je rekenen op  misselijkheid, duizelingen of zelfs flauw vallen! Dit heeft alles te maken met het dalen van je bloedsuikerspiegel.

Daarbij is trainen op een lege maag niet bevorderlijk voor je spiergroei. Integendeel. Op een lege maag sporten gaat juist ten koste van je spieren. Iets wat je net niet wilt als je graag wilt afvallen.

Eten na het sporten

Direct na het sporten is je lichaam nog steeds bezig met vet verbranden dus kun je beter een half uurtje wachten met eten. Wacht echter ook niet te lang!

Eet na de training ook weer vetarm maar wel  eiwitrijk voedsel. Dit kun je eventueel aanvullen met wat goede koolhydraten. Neem bijvoorbeeld magere yoghurt plus een handje noten, kipfilet met zilvervliesrijst en groenten, scrambled eggs met rucola in een volkoren wrap, etc.

De koolhydraten voor de training geven je energie, de eiwitten erna herstellen de spieren en dragen bij aan de opbouw ervan. En dát is wat je wilt!

Voor degenen die het wat rustiger aan willen doen: een wandeling na het eten kan zeker geen kwaad en zorgt ervoor dat de zojuist genuttigde calorieën zich niet omzetten in vet(opslag). Bovendien werkt het ontspannend en bevordert een wandeling na het diner een goede nachtrust: ook niet onbelangrijk!

Eiwitshake

Zelf vind ik het fijn om met het oog op spierherstel direct na een pittige workout een eiwitshake te nemen. Vaak maak ik deze vers van Griekse yoghurt, melk, een beetje havermout en vers fruit, maar als ik weinig tijd heb (of geen zin…) drink ik net zo lief een kant en klare.

DEZE bevalt mij super goed. Omdat ik van afwisseling houd bestel ik altijd een doos met zakjes in verschillende smaken, maar het is ook mogelijk om één grote zak proteïne poeder te kopen in één FAVORIETE SMAAK

 

Deze week mag je jezelf ook wegen! Klik >HIER voor handige weeg -en meettips.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME